Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta av skygglapparna Wennberg!

Annons

Jenny Wennberg går i sin ledare den 14 juni till hårt angrepp mot den nya apoteksmarknaden. Enligt henne är den helt misslyckad.
Jag vet dock inte om 79-åriga Sonja Marander skulle hålla med. Sonja bor i Insjön i Dalarna och har numer promenadavstånd till sitt apotek. Innan omregleringen var hon tvungen att åka en lång busstur för att ta sig till apoteket. Insjön är bara en av de orter som fått ett nytt apotek.
Faktum är att Sverige har fått över 250 nya apotek sedan omregleringen. Det är en ökning på cirka 25 procent. Fortfarande är apotekstätheten låg i Sverige jämfört med övriga Europa. Så utrymme för ännu fler apotek finns. Apotekens öppettider har också ökat dramatiskt och gått från ett genomsnittligt öppethållande på cirka 40 timmar i veckan till cirka 53 timmar i veckan. Många nya apotek har öppet på kvällar och helger.
Wennberg verkar inte heller tänka på alla de som arbetar på apoteken. Helt plötsligt har de många fler möjligheter än tidigare. De kan numer välja mellan flera olika arbetsgivare och det finns även utrymme för att starta eget. Efterfrågan på deras kompetens har ökat enormt.
Wennberg verkar inte heller gilla det faktum att apoteken numer erbjuder nya tjänster och utvecklar sin service för att bättre ta hand om sina kunder. Exempel är att vissa apotek erbjuder personer med diabetes att få extra stöd genom erbjudanden direkt på apoteken. En del apotek erbjuder hälsokontroller och vaccination inför t.ex. inför influensasäsongen. Genom att det finns sjuksköterskor på vissa apotek kan man bland annat ta blodprov, mäta sitt blodtryck och sin kolesterolhalt.
Med ett nytt system måste man dock inse att allt inte fungerar som förut. Apoteken är en mycket viktig del av vårdkedjan och från apoteksbranschens sida arbetar vi kontinuerligt med att utveckla och förbättra apoteksmarknaden vad gäller till exempel patientsäkerhet, leveranssäkerhet och serviceutbud. Jag hoppas att Wennberg vågar ta av sig sina ideologiska skygglappar och istället följa med på den utvecklingen.
Johan Wallér
VD, Sveriges Apoteksförening

Mer läsning

Annons