Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta krafttag mot barnfattigdomen

Annons

Många barn har det tufft för att deras föräldrars ekonomi inte tillåter mer än mat, hyra och kläder om ens det. Det är självklart inte enbart barnen som har det jobbigt utan också föräldrarna som känner sig otillräckliga. Att gå omkring och ständigt behöva oroa sig för sin ekonomi är tärande, klumpen i magen är ständigt närvarande och som förälder känner man att man vill göra så mycket mer för sina barn än vad som ekonomiskt möjligt.
En lärare berättade i vintras att en elev i hennes förskoleklass inte kom till lektionerna därför att föräldrarna inte hade råd att köpa vinterkläder till henne och hennes syskon. Andra får inte vara med i fotbollsskolan eller vara hemma hela semestern. En skolutflykt eller trasiga gummistövlar kan vara helt oöverstigligt.
Barnfattigdom finns mitt ibland oss. Massarbetslöshet och försämring av A-kassa och sjukförsäkring har drastiskt försämrat den ekonomiska situationen för många vuxna. Fattiga föräldrar ger fattiga barn!
Under lång tid har ensamstående föräldrars ekonomiska situation varit uppe för politisk debatt, men förslagen för att förbättra gruppens ekonomiska ställning är få. Insikten om vad som faktiskt behövs är dålig, skygglapparna är stora och den politiska viljan till förändring är alltför liten.
När man tittar på gruppen ensamstående föräldrar är det tydligt att ohälsan är högre och likaså arbetslösheten. Gruppen har under årtionden halkat efter ekonomiskt. Lägg där till att var tredje svensk jobbar på obekväma arbetstider och att mindre än hälften av landets kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Då är det lätt att förstå att det ibland inte ens går att ta ett jobb eftersom ingen kan ta hand om ens barn under tiden.
Vänsterpartiet menar att ensamstående föräldrars ekonomiska ställning måste stärkas och därför föreslår vi att underhållsstödet höjs och samtidigt ska det värdesäkras genom att knyta underhållsstödet till prisbasbeloppet.
Det behövs fasta jobb på heltid, anständig A-kassa med låga avgifter, en sjukförsäkring som ger ersättning när du är sjuk och rätt till rehabilitering, fler barnomsorgsplatser framförallt på obekväm arbetstid. I stället för RUT-avdrag kan vi få 15 000 platser inom barnomsorgen. För Gävleborg skulle det innebära ett tillskott på 450 platser. Vi väljer barnomsorg för alla istället för städning av privata hem för ett fåtal
I vår budget som vi presenterade under gångna månaden finns det 100 000 nya jobb och 50 000 nya utbildningsplatser de kommande två åren. Vi upprustar A-kassan och sänker kvalifikationskraven för arbetslöshetsförsäkringen så att alla arbetslösa som är inskrivna på arbetsförmedlingen i 3 månader och står till arbetsmarknadens förfogande omfattas.
Vänsterpartiet menar att det behövs både en nationell och en kommunal handlingsplan mot barnfattigdom. Tänk om Gävleborg kunde bli landets första län där alla kommuner har lokala handlingsplaner mot barnfattigdom! Tänk så många barn som skulle få det bättre ekonomiskt! Vi skulle bli landets första län som tar krafttag mot barnfattigdomen.
Vänsterpartiet Gävleborgs distriktsstyrelse
Ulla Andersson, Gävle
Yvonne Oscarsson, Ljusdal
Minna Leek, Arbrå
Bosse Arnström, Nordanstig
Elisabeth Swedman, Iggesund
Alf Norberg, Hudiksvall

Mer läsning

Annons