Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta krafttag mot fuskarna på arbetsmarknaden

Annons

Arbetsdagar på tio till tolv timmar. En timlön på mellan 20 och 30 kronor. Inga arbetskläder som skyddar mot farliga kemikalier. Och ingen möjlighet att gå till läkare eller bli sjukskriven. Så beskriver några män sin vardag som anställda på lågprisbiltvättar i Göteborg i ett reportage i P1-programmet Kaliber.
Reportaget hade lika gärna kunnat handla om rivningsarbetare, lantarbetare, städare eller restaurangbiträden. Varje dag utförs värdefulla arbetsuppgifter av människor vars villkor är så usla att det är svårt att tro att det är Sverige vi pratar om. Det är papperslösa som sanerar asbest utan skyddsutrustning. Det är diskare som jobbar sju dagar i veckan och sover i restauranglokalen. Asiatiska bärplockare som får så lite betalt att det inte ens täcker vad de betalat för flygbiljetten hit.
Utsattheten hos asylsökande, papperslösa och migrantarbetare är bara allt för enkel att utnyttja för samvetslösa arbetsgivare på jakt efter billig arbetskraft. Det finns stora brister i både lagar och kontroller. Brister som kostar i såväl mänskligt lidande som i miljardbelopp för staten i uteblivna skatteintäkter.
Det är dags att ta krafttag mot fusk och exploatering på den svenska arbetsmarknaden. Alternativet är en nedåtgående spiral där seriösa arbetsgivare riskerar att konkurreras ut av dem som fuskar och där löner och arbetsvillkor pressas nedåt för alla löntagare. I många branscher är detta tyvärr redan en realitet.
Sverige borde anta en nationell handlingsplan mot skattefusk och lönedumpning på arbetsmarknaden. Några av de viktigaste punkterna i en sådan plan är:
-Ge Skatteverket rätt att göra oanmälda kontroller på arbetsplatser. Idag finns goda möjligheter att ”städa undan” bevis på oegentligheter eftersom verket måste förvarna om sina inspektioner.
-Inför individuell, månadsvis redovisning av löner och arbetsgivaravgifter. Idag går det inte att se för hur många anställda arbetsgivaravgifter betalas in, vilket gör det lätt att fuska.
-Avkriminalisera dem som arbetar utan arbetstillstånd så att de vågar driva skadeståndsprocesser mot arbetsgivaren. Idag löper arbetsgivare som utnyttjar människor utan arbetstillstånd minimal risk att åtalas, eftersom den som anmäler samtidigt anmäler sig själv.
-Låt huvudentreprenörer stå för inbetalningar av skatter och arbetsgivaravgifter för sina underentreprenörer. Det skulle minska lockelsen för stora företag att anlita oseriösa underentreprenörer.
-Gör ordentliga kontroller av de företag som ansöker om arbetstillstånd för att importera arbetskraft. Finns några tveksamheter ska man inte beviljas tillstånd.
Detta är Vänsterpartiets förslag för att stoppa fusket och exploateringen på arbetsmarknaden. Människor ska inte kunna utnyttjas hur som helst. Frågan är vad regeringspartierna tänker göra åt saken?

Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons