Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta med barnen till Paris

/
  • Testpatrullens medlemmar.  Isabel Eriksson med Stella Axelsson på axlarna, Mattias Knutsson och Sebastian Falk var klart nöjda med dagen på Disneyland.
  • EN KÄNDIS. Råttkocken Remy gjorde succé i den animerade filmen Råttatouille.
  • EN MÄSTERKOCK. Fredrik Erikssons rosmarinkyckling var en rätt som de fick lära sig på matlagningskursen

Tycker du om Paris, god mat, gott vin och vill göra något speciellt tillsammans med barn eller barnbarn? Då kanske en resa i filmen Råttatouilles fotspår kan vara något.

Annons


Det är reseföretaget Temaresor, som annars satsar på resor för resenärer från yngre medelåldern och uppåt, som presenterar en lite annorlunda resa, med något för både stora och små. Den fyra dagar långa resan går i ”Råttatouilles” fotspår. Disneyfilmen om den matlagningsbegåvade råttan Remy, som flyr kloakerna och blir stjärnkock på en av Paris bästa restauranger.
På schemat står baguettepicknick vid Eiffeltornet, vandring i Paris underjordiska tunnlar på kloakmuseet ”Musée de égouts de Paris”, besök på Disneyland och matlagning med kocken Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus, även känd som tv-kock och tidigare Årets kock. ”Alla kan laga mat” är mottot för den franske stjärnkocken Auguste Gusteau i ”Råttatouille”. Det är även mottot här.För att handla ingredienser till matlagningen besöker vi marknaden Marché de Enfants Rouge. Barnen är med och plockar och väljer.
– Det är bra att de får sina egna uppgifter och känner sig delaktiga, då blir det roligare för dem att sedan laga maten, säger Fredrik Eriksson, som ska guida oss under kvällens matlagning.
Marché de Enfants Rouge är den äldsta marknaden i Paris. Här låg tidigare ett barnhem för fattiga barn, som kläddes i röda kläder. Barnhemmet stängdes 1799, men namnet blev kvar. Här säljs närproducerade råvaror och viner.
Marknaden ligger i ett av Paris äldsta kvarter, Marais, där vi också bor. Här är mycket av den gamla arkitekturen bevarad och kvarteren, som nu blivit trendiga, har gott om trevliga butiker, restauranger och barer.Lagar maten gör vi på restaurant Rivoli i Svenska klubbens exklusiva lokaler, nära Place de la Concorde. Det skapas en härlig stämning i köket. Grytorna puttrar och alla hjälps åt, både vuxna och barn.
– Att laga mat tillsammans är ett sätt att umgås och skapar också ett intresse för mat hos barnen, tycker Fredrik Eriksson som rör sig vant mellan grytorna.
Vi ska laga ratatouillesoppa, rosmarin- och dijonsenapsbräserad majskyckling och chokladcreme med säsongens bär. Matlagningen varvas med ost- och vinprovning, så matlaget varieras hela tiden. Barnen, som är i åldrarna fem till sexton år, tyr sig lätt till varandra. Det är som om de alltid har varit vänner. De stora tar hand om de små och de små låter sig gärna kånkas runt på ryggar eller busas med. När maten dukas upp i de tjusiga lokalerna känner vi oss både svettiga och nöjda.
Resans sista dag går till Disneyland. Det är pråligt, kommersiellt och mycket folk, men barnen tycker att det är kul. Förutom alla Disneyfigurer finns här 54 butiker, 68 restauranger och 60 attraktioner. Barnens favoriter är Twilight Zone Terror och berg- och dalbanorna Aerosmith och Space Mountain.
– Vi älskar fart och loopar och det är häftigt att man inte vet vad som kommer att hända, tycker Isabel Eriksson, tolv år, och Stella Axelsson, tio år om Aerosmith – en berg-och-dalbana där man skjuts iväg som en kanonkula i becksvart mörker, ackompanjerade av Aerosmith´s musik.
Mattias Knutsson och Sebastian Falk, båda 14 år, tycker att Space Mountain var allra bäst, med kommentaren att det var den absolut läskigaste berg- och dalbana de någonsin åkt.
En mixad resa alltså, med god mat och vin, den förföriska staden Paris och så superkommersiella Disneyland, i intensiva fyra dagar. Hem kommer man nöjd, trött, sugen på att laga mer god mat och att lära sig mer om vin.

ac.johnsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons