Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tåget till hippa Hamburg

/
  • FINNS KVAR. St Pauli har ett rykte som ett syndens näste, som nu börjar tvättas bort. Men fortfarande finns flera av de gamla etablissemangen kvar.
  • Var lugn. Numera kan du röra dig i St Pauli utan att skämmas.
  • Paus. Ta en paus i shoppandet och unna dig en rejäl tysk fika.

Sjaskiga Hamburg har förvandlats till trendnissarnas tummelplats. Ta tåget söderut och upplev shopping av allra högsta klass utan att släppa ut ett gram koldioxid. På köpet får du en upplevelse i en stad som likt New York aldrig sover.

Annons

Hamburg har förvandlats till en av de hetaste städerna i Tyskland. Från att ha varit ett resmål som förknippats med sjöbusar och prostitution har stadens anseende lyfts både ett och två pinnhål.
I ökända områden som till exempel St Pauli finns nu några av de trendigaste butikerna och de chicaste restaurangerna.
Det är tydligt att fastighets-ägarna under de senaste åren satsat mycket pengar på att rusta upp fasaderna och på att få in mer seriösa hyresgäster i byggnaderna. Uppfräschningen har gett resultat och i dag räknas St Pauli till ett av Hamburgs hetaste områden när det gäller shopping.
För Suzanne Bleschow som jobbar i en mindre butik som säljer kläder som riktar sig till en yngre och kräsen publik är det självklart att finnas på plats i St Pauli.
– Visst rör det sig en del skumma typer här även på dagtid, säger hon och tittar ut över gatan där en av stadens strippklubbar fortfarande huserar. Men de allra flesta som kommer hit har andra och mer seriösa ärenden, tillägger hon.
I likhet med många andra affärsidkare har Suzanne sökt sig hit för att området anses som hippt och expansivt. Och det gamla ryktet att St Pauli är ett syndens näste är knappast någon nackdel när det gäller marknadsföringen.
– Vi får alltid stor uppmärksamhet i massmedia. Dessutom är det alltid folk i rörelse i området.
Den gemensamma nämnaren för butikerna som finns i St. Pauli är att alla lagerför udda och okonventionella produkter. Det är med andra ord här det går att fynda riktigt häftiga kläder eller inredningsdetaljer, men det gäller att ha gott om tid på sig och inte vara alltför finkänslig.


Inkastare
Utanför några av områdets nöjesställen står inkastare som lockar med att besökaren kan få se både det ena och det andra om han eller hon vågar stiga över tröskeln.
Betydligt lugnare går det till i de andra stadsdelarna där utbudet av varor i och för sig är mer konventionellt men inte desto mindre intressant.
För den som söker märkeskläder och exklusiva accessoarer är ett besök i kvarteren mellan Colonnaden och Neuer Wall ett måste.
Eller varför inte ägna en dag eller två i någon av det dussintalet av shoppinggallerior som finns på Mönckebergstraße eller Neuer Wall, som anses som stadens främsta designergata.För den som reser på en liten budget handlar det kanske mest om att fönsterhoppa i de här områdena, men att gå in i butikerna och beundra dyrgriparna är i alla fall gratis.
De flesta turister brukar dock hamna i Hanse-Viertel som erbjuder ett överflöd av butiker av alla de slag. Andra shoppingparadis är Hamburger Hof, Gänsemarkt-Passage och Bleichenhof.
Med tanke på att Hamburg är den stad på kontinenten som anses ha flest glastäckta shoppinggallerior och arkader gäller det dock att sålla i utbudet.
Med den snabba tunnelbanan är det enkelt och billigt att förflytta sig kors och tvärs i staden och för den villrådige finns det alltid hjälp att få via turistbyrån eller olika hotell som erbjuder speciella shoppingpaket.
Till ett pris på cirka 200 euro går det att få ett par övernattningar med middagar på utvalda hotell.
I priset ingår ofta en voucher på 50 euro som gästerna kan använda som delbetalning i vissa butiker.

peter.fredriksson@ttspektra.se

Annons