Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack - Håkan Juholt!

Annons

Sitter i min tv-soffa och lyssnar till Håkan Juholts linjetal. Tårar av glädje och hopp rinner nedför mina kinder.

Äntligen, en människa som sätter det jag tänker, känner och vill i ord! Äntligen en socialdemokrat som talar om det jag som sosse vill ha, "social demokrati". Håkan pratar om ett samhälle som ser till att de männskor som står i "ösregnet utanför paraplyet" ska få stå under det. Det är vad jag kallar solidaritet och jämlikhet. Han pratar om barnfattigdomen som brett ut sig i Sverige och som är ett resultat av en borgerlig politik där du straffas för nåt du inte kan styra över. Ett samhälle där skolan segregerats och villkoren blivit olika för den som har pengar och kontakter jämfört med dem som inte har det.

I ett samhälle där vi som har delar med oss där minskar kriminalitet, fattigdom och ojämlikhet. Det vet vi, därför att vi har varit där, för inte så länge sedan. Jag jublar inombords när Håkan säger att jämställdheten ska byggas inte bara i bolagsstyrelser utan också i den offentliga sektorn. Vård och omsorg ska inte byggas på bekostnad av låga kvinnolöner.

Håkan pratar om ett samhälle där det åter ska bli fint att äga tillsammans. Varför ska våra skattemedel hamna i vinstdrivande bolagsägares fickor? Ja, man kan undra och det har jag gjort.

DN:s debattskribent säger i analyssamtalet efter Håkans tal, "moderaterna är inte vad de var för tjugo år sedan". Jo det är precis vad de är. Moderat politik gynnar de starka, de som har, nätverk, pengar. Social demokrati gör det möjligt också för den som inte är född med guldsked i munnen att också får vara med, på lika villkor - det är skillnaden.

"Huken er gubbar o kärringar för nu laddar han om" är ett citat som passar väl i detta sammanhang för det är precis vad jag känner. Nu laddar vi om! Den här gången backar vi inte - we woŽnt back down!

Carina Löfgren
Ordförande
Socialdemokraterna Ockelbo

Mer läsning

Annons