Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tafatta socialdemokrater

De tyska socialdemokraterna har ett tafatt grepp om landets väljare. Och nu byts partiledningen ut. Ändå är det ingen kämparglöd som lyser om partiet -- istället präglas det av en dyster stämning.

Annons

 

I går eftermiddag avgick SPD:s ordförande Kurt Beck, som ersätts av Franz Müntefering. Samtidigt utsågs den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier som partiets kandidat till posten som förbundskansler i valet nästa höst. Steinmeier är populär bland väljarna, till skillnad från Beck, som haft en svår tid som partiledare. Han var den före detta förbundskanslern Gerad Schröders närmsta man, och under Becks ledning har partiet haft de sämsta opinionssiffrorna någonsin.

Tyskland är ett land i kris. I vissa delstater är arbetslösheten 25 procent och totalt är cirka 5 miljoner av Tysklands 82,5 miljoner invånare arbetslösa. Arbetslösheten i före detta Östtyskland är dubbelt så hög som i väst. I Frankfurt-Oder i det gamla Östtyskland finns det ingen chans att få jobb, industrier läggs ned, inga nyinvesteringar görs och det finns en rädsla för att Tyskland ska ta in billig arbetskraft från Östeuropa. I delstaten Nordrhein-Westfalen har industrier lagts ned, och ersatts av it-jobb, mediejobb och serviceyrken.

Samtidigt som den före detta socialdemokratiskt ledda regeringen skar ned, uppmuntrade politikern ungdomarna att studera, med motiveringen ”utbildning är nyckeln till arbete”. SPD övergav sin arbetarpolitik, och skar ned i välfärden i stället för att satsa. Det körde förtroendet för partiet i botten, och gjorde att kristdemokraterna blev förra valets stora vinnare. De tyska väljarna rasade också över att SPD, när det ledde landet, presenterade ett reformpaket som gick ut på att arbetslösa snabbare skulle få gå från a-kassa till socialbidrag.

När SPD förlorade valet öppnade sig en avgrund mellan de tyska socialdemokraterna. En del vill att partiet går mer åt vänster för att plocka väljare från vänsterpartiet som får mer och mer framgång i opinionsmätningar. Många tyskar ser nämligen vänsterpartiet som det tyska välfärdssamhällets sista hopp.

Den andra delen av socialdemokraterna vill att partiet ska fortsätta i samma fotspår. Det är en farlig politik, som inte fungerar i praktiken. Den nya ledningen har ett stort ansvar utåt, men det största ansvaret ligger hos hela partiet. De måste lyssna på väljarna, och respektera varandras olika åsikter.

Tyskland är splittrat och en klassmur skiljer de rika och fattiga åt.

Socialdemokraterna måste riva muren.

Sofie Wiklund

sofie.wiklund@daladem.se

Mer läsning

Annons