Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tage fixar julstämning på Gävles bussar

Tomtemor skötte ratten medan tomtefar gick omkring och bjöd på pepparkakor.


Det var rena julfesten att åka buss i Gävle i går.


– En kul överraskning, skrattade Daniel Skeppstedt när han klev av ”tomtebussen”.

Busschauffören Tage Wall med sitt långa, vita, vackra skägg behövde inte förstärka sitt utseende så mycket när han för några år sedan började överraska resenärerna med att agera busstomte dagarna före jul.

– Det är inte för inte som jag kallas tomten året runt, skrattar den snart 70-årige chaufförsprofilen.

Då tyckte cheferna på Swebus att det var måttligt kul med en chaufför som envisades med att köra buss i tomtedräkt.

I år har de ansvariga på bussföretaget tänkt om och gjort stora charmoffensiven av det som från början var Tage Walls eget lite småbusiga initiativ.

– Vi tyckte det var en rolig idé och ett bra sätt att marknadsföra kollektivtrafiken på. Dessutom passar det ju bra in i lanseringen av Gävle som julstad, säger trafikchefen Margareta Dahl.

På lördagseftermiddagen klev hon därför på bussen klädd som tomtemor för att dela ut pepparkakor till resenärerna.

– Det här är så otroligt roligt, sade Gävles specielle busstomte när han mysande gick omkring och delade ut godispåsar och pepparkakor.

Initiativet blev mycket uppskattat av glatt överraskade resenärer som blev upplockade på tätortsbussarnas hållplatser mitt emellan två ordinarie avgångar.

– En väldigt trevlig och mysig busstur, tyckte Daniel Skeppstedt och Emma Stigsson när de klev av tomtebussen utanför Rådshuset efter att först ha fotograferat busschauffören.

Fler tillfällen att åka tomtebuss blir det i dag, söndag, då tomtefar och tomtemor fortsätter köra extrabussar på linjerna i centrala Gävle.