Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taktik i stället för politik

Annons

Moderaterna har studerat opinionen, och torde ha kommit fram till att det här med skattesänkningar inte är något som man kommer kunna vinna valet 2014 på. Så i Ekots lördagsintervju i Sveriges radio förkunnade därför också Anders Borg än en gång att det nog kan bli tal om skattehöjningar framöver. Ett budskap så viktigt att trumma in att det för säkerhets skulle upprepades under måndagen av Borg och Reinfeldt vid en presskonferens. Några skattesänkningar är inte att vänta 2015 och 2016 förkunnades det av duon. Inte under hela nästa mandatperiod faktiskt. Istället kan det bli fråga om skattehöjningar, att läggas på att bland annat försöka renovera Björklunds flumskola.

En manöver så genomskinlig, valtaktisk och publikfriande att det hela blir genant. För det finns egentligen bara tre skäl till att Moderaterna nu på allvar börjar trumma in budskapet om att skattehöjningar är att vänta och det är att a) väljarna börjat oroa sig för skattesänkningarnas konsekvenser på välfärden, väljarna föredrar helt enkelt en rejäl välfärd framför en rejäl skattesänkning b) Socialdemokraterna förkunnat att man accepterar de borgerliga skattesänkningarna samt c) att höstens beslut om ofinansierade skattesänkningar öppnat upp för oppositionen att slutligen med trovärdighet kunna attackera regeringens hantering av statsfinanserna som oansvarig. Det sistnämnda är dock ett område som riskerar bli till ett Socialdemokratiskt problem, eftersom bland annat ekonomen Assar Lindbeck nu hårt kritiserar Socialdemokraterna för att vilseleda väljarna när man angriper regeringen rörande budgetunderskottet. Budgetunderskottet anses helt enkelt inte vara det problem Socialdemokraterna utmålar det som.

Och Socialdemokraterna i sin tur, som inte vågat utmana regeringens skattesänkarpolitik med en skattehöjarpolitik, de krishanterar just nu efter bästa förmåga, och högg också följaktligen som en kobra på gårdagens besked från Moderaterna.

Temperaturen på den svenska politiska debatten har stigit. Vad vi såg under måndagen var en envig mellan valets två huvudkombatanter, där Moderaterna även inför detta val vill måla upp konfliktbilden arbetslinje kontra bidragslinje, och Socialdemokraterna förkunnat att man anser valet handla om en kamp mellan skattesänkningar och välfärd. Så särskilt konstigt är det inte att Moderaterna nu börjat tala om att det mycket väl kan bli frågan om skattehöjningar, allt för att försöka neutralisera den konfliktlinje Socialdemokraterna snickrar på.

Så särdeles sofistikerat är inte detta taktiserande. Men tyvärr blir det så här när partierna kommit att bli allt mer av kampanjorganisationer. Självfallet handlar ett val delvis om taktik, om budskap och förmågan att kommunicera dessa till väljarna. Men vad som nu skådas är ett spel som tydligt visar på behovet av än tydligare, verkliga, konfliktlinjer inom svensk politik.

Men det är klart, det är ju rätt så skönt att se både Socialdemokraterna och Moderaterna till sist hänge sig åt en kamp som handlar om skattehöjningar. Även om man i Socialdemokraternas fall borde ha tagit kommandot långt tidigare på området och i stället för att följa Moderaterna, haft modet att utmana regeringen.

För det är trots allt vad som kommer krävas för en fungerande välfärd och ett fungerande Sverige.

Skattehöjningar, alltså.