Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandvårdsreform biter inte

Tandvårdsreformen tycks inte ha lett till att fler har råd att gå till tandläkaren.

Det visar en granskning som Riksrevisionen gjort. Och tandläkare i Gävle håller med.

– De som har det sämst väljer nog fortfarande bort oss, säger Ulrika Wanner på Athena Tandklinik.

Annons

Tanken med reformen var att uppmuntra fler att regelbundet gå till tandläkaren och att ge de med störst behov av tandvård möjlighet till behandling till en rimlig kostnad.

Därför infördes för fyra år sedan ett tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd.

Men nu visar revisionens granskning att det inte tycks ha gett någon större effekt.

59 procent av vuxna svenskar gick till tandläkare förra året. Visserligen en ökning med två procentenheter, men långt ifrån de 67 procent som regeringen hade räknat med.

– Problemet är att det är så många som aldrig kommer till oss och de känner inte heller till reformen. Unga vuxna kan i princip få en gratis undersökning vartannat år men det vet de flesta inte, säger Lars Wetterberg som är tandläkare och chef för folktandvårdens klinik på Slottstorget i Gävle.

Inte heller högkostnadsskyddet tycks ha nått de med störst behov. Andelen som svarar att de inte går till tandläkaren trots att de skulle behöva det har inte minskat utan ökat.

Även här är ett problem att många inte ens känner till att högkostnadsskyddet finns. Och trots att skyddet gjort behandlingar betydligt billigare är det för många fortfarande för dyrt.

Man måste alltid betala minst 3 000 kronor själv och därefter går staten in och betalar minst hälften. Det innebär att man får en behandling som kostar 15 000 kronor får betala 9 000 kronor ur egen ficka.

– För de med lägst inkomst är det fortfarande en väldigt stor utgift, säger Ulrika Wanner tandläkare på Athena tandklinik i Gävle.

– Det finns de som tackar nej till behandling eftersom de tycker att det är för dyrt, konstaterar Wetterberg.

Annons