Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk att gå på fest i varsin overall...

Annons

Klädjätten H&M berättar i ett pressmeddelande om årets Fashion Against aids-kampanj. I år har kollektionen ”fått en helt ny tvist”.

Tvisten är att det är unisexkläder. Alltså kläder som kan bäras både av killar och tjejer.

”Vi ville skapa en unisexkollektion med en sportig attityd. Det var befriande att i första hand tänka på skärning, form och material i stället för att utgå från om plagget är för en kille eller tjej. Nyckelplaggen är t-shirts med textbudskap och en sportig jacka med blixtlåsdetaljer som kan bäras på många olika sätt,” säger Ann-Sofie Johansson som är designchef på H&M i det där pressmeddelandet.

Där slår man också fast att ”pojkvänslooken är en viktig del av tjejmodet och killar mixar mer än någonsin när det gäller sitt sätt att klä sig”.

Och det är kanske sant.

Kläderna som det handlar om ska säljas under våren och en fjärdedel av försäljningspriset går till en organisation som heter Designers Against aids och några andra internationella aids/hiv-projekt.

Och det här är naturligtvis väldigt bra. Det är väldigt bra att H&M hjälper till att sprida kunskap om aids och det är väldigt bra att man väljer att göra det med unisex-plagg.

För hur det än är så existerar fortfarande den dödliga sjukdomen aids och diverse myter kring den.

Och hur det än är så är det skönt att en av de stora på klädmarknaden vill tänja lite på gränserna när det gäller hur vi förväntas se ut.

Samtidigt så bör man förstås ha i bakhuvudet att det inte bara handlar om att vara ett godhjärtat företag. Utan det handlar om att tjäna pengar också. Pojkväns-jeansen är ju inte pojkvännens gamla jeans utan ett par sprillans nya, som säljs på avdelningen för tjejjeans. Och det är ju som de själva konstaterar, en viktig del av modet nu. Alltså är det inte alldeles väldigt vågat av H&M att göra unisexkläder.

Men sett i ljuset av en av vinterns internetsnackisar om barnkläderna på Lindex – där klädbutiken på allvar hävdar att det inte är nåt konstigt att deras pojkkläder i storleken 116 centilong (som alltså ska handla om antal centimeter som barnet är) är märkbart större än flickkläderna i ”samma storlek”, alltså 116 centilong – så får man väl ändå vara glad för det lilla.

Själv fantiserar jag om sjuttiotalets velour-overaller. Förstå vad fint att gå på fest i varsin overall, samma modell men kanske olika färg så att det inte blir för mycket husvagnssemester av det hela. Lite olika accessoarer kan man ju ha också.

Nu har jag svårt att tro att det nånsin kommer att hända och det beror lika mycket på mig och min familj som det beror på att H&M inte riktigt tar ut svängarna med sin unisexkollektion.

Men vi kan väl hålla tummarna för att nästa års mode mot aids innebär plyschoveraller. Och så kan jag och familjen hinna banta ner oss lite till dess (de ständigt återkommande magsjukorna bidrar nog på sitt sätt, om vi ska se det positivt), så kommer vi att se urtjusiga ut i dem.

Mer läsning

Annons