Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk ett varv till

Annons

Strax före valet känns det nödvändigt för mig att formulera en fråga.

En ung man, förstagångsväljare, sa så här:

"Jag vet inte vad jag ska rösta på, om jag ska rösta på vad som är bäst för mig eller bäst för andra som behöver det."

Under flera veckor har vi blivit proppmätta genom olika partiers vallöften om hur mycket bättre vi kan få det om vi röstar på dem. Det mesta har handlat om pengar, ekonomi. Hur mycket mer får jag om jag röstar si eller så? Man har oblygt vänt sig till människors ego. Jag först. Jag mest.

Miljöfrågorna har kommit i skymundan och det känner jag mig ledsen över. Hur långt in i framtiden kan vi nutidsmänniskor tänka? Inte långt, verkar det. Vad hjälper det med några kronor mer i kassan om vi glömmer den stora, skriande nödvändiga omsorgen om Moder Jord?

Under innevarande mandatperioden har vi fått massor av information om hur det står till med klimatet. Om naturkatastrofer, om oljeutsläpp, om koldioxiden, om djur som far illa, om regnskogar och andra skogar som skövlas, om den förfärliga hettan och bränderna i Ryssland, ja, ni vet själva. Vi har kännedom om allt detta.

Ändå går det att locka väljare med naken egoism.

Vilket är bättre för de andra? Eller ännu hellre; vilket är bäst för jorden vi lever på? Det är den som ger oss allt. Ibland tänker jag, när någon ny naturkatastrof inträffat; jorden har fått nog av vår rovdrift, den försöker skaka av sig den giriga människan, lössen som vandrar omkring på dess yta.

Naturen försörjer oss med allt vi behöver. Den är själva grunden för allt liv. Vi har det bra i vårt land, många alltför bra. Jag vidhåller att ingen behöver svälta här. Det finns billig och bra mat; havregryn, potatis, övriga rotfrukter, knäckebröd osv. Färdiglagat elller fabriksmat faller bort. Men vi är så oerhört bortskämda på så många områden och i valet handlar mycket om hur vi ska kunna unna oss ännu mer...

Kära medmänniska, tänk ett varv till!

Gunvor Gunnarsson, MP


 

Mer läsning

Annons