Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk grönt i jul

Det blir en grön jul i år.
I alla fall på matbordet.

Vegetariska alternativ och fräscha sallader kompletterar den tunga julmaten.
Det är minsann ingen lek att vara vegetarian i jultider. Har man otur kan man få sitta och sörpla på sin gröt medan övriga julfirare festar så det står härliga till. Med andra ord gör alla julvärdar därute klokt i att tänka på sina vegogäster.
Men det finns fler skäl än ren medmänsklighet att satsa på en grön jul. Alla, köttätare som vegetarianer, mår bra av mer grönsaker på julbordet - maten tenderar ju oftast att bli rena proteinfestivalen. Lite lättare, fräschare rätter behövs för att lätta upp i allt det tunga.


Dessutom är grön mat oftast klimatsmart och lätt att anpassa efter årstiden. Så här års kan vi frossa i kål, rotsaker och vinteräpplen.
Komplettera den vanliga julmaten med lätta och gröna rätter för allas skull. Fina färger, välgörande fibrer och en och annan vitamin får man på köpet.
Var inte heller rädd för att spetsa till det hela med lite extra kryddor och smaksättare. Vi är oftast mesigare med julmaten än annan mat. Visserligen är traditioner till för att hållas, men de mår sällan sämre av att skruvas till ett snäpp. Många av oss har ätit julmat flera gånger innan det är dags för det "riktiga" julbordet, då kan lite chilihetta eller citrusstuns vara en välkommen pimpning av de gamla godingarna.
Färska örter känns också som en humörhöjare bland godsakerna. Det ger en fräschare och lättare känsla på den lite stabbiga ortodoxa julskaffningen.
Som sagt, det finns många anledningar att tänka i grönt i jul. Som belöning levererar tomten tacksamma vegogäster och glada tjuvsmakare från köttlägret.