Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om

Annons

Det finns en myt som säger att om en vuxen bjuder ungdomar på öl och vin hemma får ungdomarna ett mera avdramatiserat förhållande till alkohol. Sanningen är den att föräldrar inte kan lära ungdomar hur man dricker alkohol genom att bjuda hemma. Det enda man lär dem är att dricka alkohol. Tänk OM!

En annan myt som ofta diskuteras och sprids är att det inte känns så spännande att prova alkohol tillsammans med kamrater om man får smaka hemma. Men studier visar att barn som blivit bjudna av sina föräldrar dricker mer alkohol även i andra sammanhang jämfört med de som har föräldrar som inte bjuder på alkohol. Bjuder du din tonåring på alkohol? Tänk OM!

Tror du att tonåringar dricker alkohol för att det är gott eller för att koppla av. Tänk OM! Tonåringar dricker vanligtvis alkohol för att helt enkelt bli fulla.

Vad kan då en förälder göra för att förhindra att sina tonåringar dricker? För det första, var tydlig och rak och berätta var du som förälder står i dessa frågor, barn vill ha besked! Det är också du som förälder och vuxen som skapar förutsättningarna för hur kommunikationen mellan er ska se ut. Jobba för att det blir en varm och öppen kommunikation. En tredje sak är att påbörja samtalen om alkohol hemma innan det blir ett problem.

Var tydlig i samtalet och ha ett förhållningssätt som säger att du inte bjuder dina barn på alkohol. Förklara med värme, tydlighet och engagemang att det inte är ok att dricka alkohol när man är ung ? inte hemma och inte med kompisar.

Det är heller aldrig för sent för dig om ditt barn redan har druckit, engagerade och tydliga föräldrar kan påverka den fortsatta utvecklingen.

Lycka till.

Lars Öhman
Samordnare för det drogförebyggande arbetet Tierp och Älvkarleby

Mer läsning

Annons