Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om en olycka inträffar

Vi läser nästan dagligen om hamnens framgångar. Vi gläds över nya arbetstillfällen och återbetalningar till kommunens kassa. Naturligtvis är det bra för hela kommunen att hamnen utvecklas på ett positivt sätt men det finns en baksida som inte många vet om och den ska jag avslöja nu.

Ni med ett strandnära boende efter Gävles kust, tänk er att vakna en morgon och när ni går ut för att hämta morgontidningen slår en stark doft av olja emot er. Ni går ner till strandkanten och upptäcker en blågrön oljefilm eller klumpar av stelnad tjockolja flytande på vattenytan. Några sjöfåglar guppar omkring i olje- sörjan och inväntar en säker död. Då kanske ni börjar ana att det som inte får ske har inträffat.

Ett oljeutsläpp från oljekajen i Gävle hamn eller Korsnäs skulle kunna få förödande konsekvenser för hela Gävle. Inte bara boende efter kusten, naturen, fågellivet, bad, fritid, båtliv med mera skulle drabbas utan de flesta i Gävletrakten och sekundärt uppstår stora kostnader för sanering. Det här scenariot talas det aldrig om, ändå kan det inträffa när som helst.

Det anlöper en bra bit över hundra oljetankers till Gävle varje år och det har ökat kraftigt de senaste åren med import av flygbränsle och lagring i bergrum. Varje båt ligger vid kaj och lossar sin last från 15 timmar till flera dygn. Då kan man räkna ut att det är inte många dygn på ett år som är ”riskfria”. Med de moderna båtarna har man en fantastisk lossningskapacitet, vid en olycka skulle man på bara några minuter kunna släppa ut hundratals kubikmeter olja på land eller i sjön. Vid ett sånt scenario får man inte lång betänketid för sitt handlande.

I takt med ökad båt- trafik har man inte anställt mer personal, snarare har några slutat på grund av den höga arbetsbelastningen. Den personal som fortfarande är kvar pressas att jobba dag som natt, ibland 24 timmar i sträck. Då situationen blir alltför ohållbar eller vid arbete på flera kajer (det finns tre olika lossningsplatser för oljeprodukter) händer det att man tillfälligt tar in de anställdas barn eller bekanta för att övervaka ett sådant riskfyllt arbete som dessutom kan innebära en katastrof för hela Gävletrakten.

Naturligtvis krävs en viss utbildning och erfarenhet för att få utföra detta ansvarsfulla arbete. Lagen föreskriver två olika kurser på tillsammans cirka sex dagar. Dessutom ska de nya ”vallas” in i det nya arbetet tillsammans med de mer erfarna. Numera har nöden ingen lag utan man kan sätta två outbildade nybörjare tillsammans och hoppas att ingen olycka sker.

Än har ingen större incident skett men man brukar ju säga att för varje dag som man utför ett riskfullt uppdrag kommer man närmare en olycka. En olycka kan ske med vem som helst som övervakare även om okunskap och slarv kan ha en betydande inverkan. Men jag vet att rutin, utbildning, övningar, med mera kan vara avgörande om konsekvensen ska bli katastrof, olycka eller incident.

Jag skriver det här för att nu kan ingen säga att vi inget visste även om hamnen naturligtvis inte kommer att vilja känna till dessa brister.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel