Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tatueringsfejd kan ligga bakom bränningen

Tuschtatueringar, uppdiktade internetbekännelser och smutskastningskrig mellan tatueringsfirmor Mystiken kring bockbränningen tätnar.

Natten mot förra lördagen brann Gävlebocken. Dagen efter skickades en film till Expressen där några personer ses tända på den. Några dagar senare publicerades en längre version av filmen på videosajten Youtube.

Namnet på filmen är: "We are Fragglarna, fuck GavleBocken". En av personerna i videon har på sig en tröja från tatueringsstudion Inka Tattoo i Stockholm. Som avsändare till videon står det Fragglarna/ Inka Tattoo Sweden.

Tatueringsstudions ägare Janne Grenstad säger att han inte har någonting med videon eller bockbränningen att göra.

Han säger att han inte heller vet vem som ligger bakom den. Men han har sina misstankar.

– Jag har en stark känsla av att det är en konkurrerande tatueringsstudio, säger han.

Enligt Janne Grenstad har en smutskastningskampanj bedrivits mot Inka tattoo under hösten. Affischer har satts upp som sammankopplar företaget med nazism, något Grenstad tar starkt avstånd från.

Han tror att samma personer ligger bakom videon på bockbränningen.

– Som jag ser det är Fragglarna terrorister, säger han.

Användaren "Fragglarn" har även tagit på sig dådet på internetforumet Flashback. Samma användare tog på sig bränningen även förra året och lade då upp en bild föreställande fyra ben med tatueringar föreställande bocken och datumet för brottet.

En annan tatueringsbild har figurerat på Internet där tre unga män med synliga ansikten poserar med liknande tatueringar. Motivet och placeringen är den samma som på Fragglarnas bild men bockarna är oskarpare och sämre utförda.

– Vi tog in de där grabbarna på förhör. De hade ritat det, det var bara tusch, säger polisens utredare Anders Lyrberg.

Anders Lyrberg känner till Fragglarnas video.

Hur går ni vidare med den?

– Vad jag vet går det inte att spåra sådana grejer. Vi får hoppas på tips.

Enligt Lyrberg finns det ingen misstänkt för dådet. Polisen inväntar nu analysen från de bevis som samlades in på brottsplatsen.