Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tavlan får en hedersplats

(Ny version 4/6) Strax innan lunch idag höll Victoria och Daniel lysning inför sitt bröllop på slottet i Stockholm. På plats var Ockelbokonstnären Tony Warren för att överlämna sin gåva till kärleksparet.

I går överlämnade Tony Warren tavlan från Ockelboborna till Daniel och Victoria.
– Jag fick flera innerliga och varma tack av Daniel och Victoria och de lovade att tavlan skulle få en hedersplats hemma hos dem, berättar en jublande glad Tony Warren efter sitt möte med brudparet.


Ockelbokonstnären Tony Warren anländer till kungliga slottet i Stockholm i en svart limousin tillsammans med sambon Lena Jonsson och lakejerna Bo Levin och Leif Söderström, som är iklädda Ockelbo och Rättviks folkdräkter.

”Tillgivenhet” – tavlan som Tony jobbat med i över ett år – är noggrant inpackad i en vacker kista gjord av trä från Ockelbo.
Lysningen är något försenad och Tonys limousin får snällt vänta utanför slottet vid högvakten.

Nyfikna turister
Nyfikna turister fotar både Tony och Lena och en kvinna från Kanada frågar om det är prinsen och prinsessan själva som sitter och vinkar i limousinen.
– Det känns helt overkligt med allt intresse för mig och tavlan, säger Tony som intervjuades av flera tv-kanaler och tidningar från alla delar av landet.

Väl inne på slottet hörs ”Uti vår hage” från Stockholms studentsångare och lakejerna sliter med den 50 kilo tunga kistan som ska uppför fyra sammetsklädda trappor.
Daniel och Victoria tar emot i prinsessan Sibyllas våning, där förlovningen också tillkännagavs, och det är bara fotografen Anna-Karin Björnström som får följa med Tony Warren och hans hov in till brudparet.

I rummet utanför får alla reportrarna vänta. I hörnet står två män i stela positioner, klädda i mörka kostymer, med öronsnäckor och allmänt hemlig och bister uppsyn.
– Vad fint att han har tänkt på oss också, säger en av säpo-vakterna med ett skratt när han får höra om Warrens tavla och säkerhetsnålens symbolik.

Tony Warrens fem minuter med brudparet går snabbt och ut kommer en strålande glad konstnär.
– De tackade flera gånger och lovade att tavlan skulle få en hedersplats hemma hos dem.

Det känns fantastiskt, utbrister Warren glatt.
– Victoria älskade liljekonvaljerna och hon blev väldigt glad när jag berättade att jag plockat dem i Sjöbacken i Ockelbo, berättar Tonys sambo Lena Jonsson.

Tony försökte hinna med att förklara all symbolik i tavlan, men han hann också med att bjuda in paret till sin ateljé.

Hur känns det nu?
– Jag är fantastiskt glad och jag känner lättnad. Det är otroligt skönt att känna att jag överlämnat en omtyckt och uppskattad gåva från Ockelbo, säger han och sätter sig i limousinen och pustar ut.