Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävlar i skidor på gräs

De tävlar i skidslalom – mitt i sommaren. I skånska Brösarp, där snön lyser med sin frånvaro, hålls varje år Sveriges inofficiella SM i grässlalom. Gävleteamet PT-Joel och tävlande Johannes Löfgren åkte dit för att testa.

Att åka slalom på gräs är något helt annan än att köra på snö, det kan den som provat intyga.

– Det är lite annorlunda. Man kan inte sladda eller bromsa utan kör tills man stannar, säger Johannes Löfgren som åkte grässlalom för första gången.

För tredje året i rad hölls SM i grässlalom i Brösarps backar i Skåne. Ett 50-tal personer i olika åldrar deltog, från 7 år upp till pensionsålder.

De mycket speciella skidorna påminner lite om inlines. De är försedda med ett rullband och kan användas med vanliga pjäxor.

Eftersom gräs inte ger ett naturligt glid som snö doppas skidorna i såpa, vilket ökar farten. Att ramla är standard – inte många lyckas stå på skidorna hela vägen ner.

– Jag vurpade rejält, fyra gånger i första åket. I nästa åk vurpade jag bara en gång och lyckades halvera tiden, berättar Johannes Löfgren, som är en van vinterskidåkare.

Han hade fördelen att ha sin alldeles egna personliga tränare, Joel "PT-Joel" Wästgårds, på plats.

– Det är viktigt att ha någon som peppar en mentalt. Johannes satsade verkligen – han var en av få som vågade släppa på med fart, berömmer "PT-Joel".

Helt ofarlig är inte sporten. Många oerfarna gräsåkare kom ner med skrubbsår, värk och en person fick åka ambulans efter att ha fått axeln ur led.

Johannes Löfgren siktade på pallplats men hamnade på plats 27.

– Det var en utmaning bara att ta sig ner. Nästa år åker jag dit igen, säger han.