Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlingsinstruktioner för dig som elev

Globalisering är egentligen ett ganska otydligt och abstrakt begrepp. Vad betyder det
egentligen? För en del är det främmande eller till och med skrämmande.

Annons

Media rapporterar dagligen om hur världen förändras genom att hundratals miljoner människor blir en del av den globala ekonomin. Som enskild individ kan man kanske känna sig lite liten i förhållande till stora omvälvande processer.


Samtidigt internationaliseras våra liv, vår vardag och våra samhällen. Utvecklingen går
stegvis och vi märker kanske inte så mycket av det. Men det räcker att vi tittar på etiketterna i våra kläder, maten på frukostbordet eller låtarna i vår I-Pod för att förstå hur stor del av det egna livet som faktiskt sker i kontakt med världen utanför det egna landet. Eller för den delen ta oss en halv minut att fundera över vilka det är som köper det som produceras av näringslivet i närområdet eller i Sverige.
I många avseenden är detta en av de mer globaliserade regionerna i landet. Näringslivet har en stark exportinriktning och många är för sin försörjning beroende av utvecklingen i omvärlden.
Här finns också historiska kopplingar till hur närings- och samhällsliv utvecklats i denna del av Sverige.
Att ha den egna vardagen som utgångspunkt för att förstå vad som händer i världen är därför inte en så dum utgångspunkt. I många avseenden är dessa globala relationer i vardagen långt självklarare bland yngre än bland äldre generationer. Med allt snabbare kommunikationer och unga människors förmåga att tillägna sig ny teknik och nya kulturella fenomen är detta en naturlig utveckling.


Tävlingen genomförs för tredje året i rad som ett projekt mellan de etablerade parterna, Arbetarbladet, TCO, LO, Swedbank, Svenskt Näringsliv. och Brynäs IF.
Tävlingen går ut på att släppa loss fantasin, kreativiteten och nyfikenheten på er framtid.
Hur kommer vår del av världen att se ut om tio år? Hur ser våra hem ut om tio år? Hur mycket har omvärlden kommit närmare oss och vad gör vi för att ta vara på de möjligheter som en öppnare och mer globaliserad värld skapar? Hur ser riskerna och utmaningarna ut? På vilket sätt ska vi som individer vara om 10 år för att klara globaliseringen?
Vad betyder egentligen globaliseringen för Gästrikland och norra Uppland om tio år?Tävlingen går ut på att elever som går på högstadiet, klass 7-9 och gymnasiet, i Gästrikland och Norduppland, gör en rapportering från framtiden. Nytt för i år är att ni kan välja om ni vill vara en hel klass eller en mindre projektgrupp. En grupp ska bestå av minst 5 elever plus en ansvarig lärare.


Syftet med tävlingen är att stimulera ett samtal i hur globaliseringen påverkar eleverna om 10 år. Tävlingen skall givetvis vara en integrerad del av skolarbetet och i den delen möta de krav och målsättningar som finns för detta.


Deltagarna i tävlingen ska svara på 4 av nedanstående frågeställningar;


Fyra stycken av ovanstående frågor ska vara med i bidraget. OBS! Det som står med kursiv stil är bra exempel. Det råder stor frihet när det gäller format för presentationen. Viktigt är dock att tävlingsbidraget kan ställas ut i Läkerol Arena under finaldagen. Bidraget får inte vara längre än att det tar 10 minuter att ta del av det.Förslagen kommer att bedömas enligt följande likvärdiga kriterier;
• – Här bedöms huruvida innehållet och formen är originell. Om det är
intressant och tankeväckande.
• – Gör presentationen det troligt att vi kommer att leva i ett sådant
samhälle om tio år?
• – Hur ser hantverket ut? Språkbehandling? Färg och form?En enväldig jury bestående av ett antal personer med anknytning till Gästrikland och med bakgrund inom olika samhällsområden utser segraren.


Juryn består av;
Ordförande Barbro Holmberg, landshövding
Bertil Andersson, styrelseordförande, Bilmetro AB
Tina Elffors, Sandvik AB
Lotta Söderström, personaldirektör Korsnäs AB,
Johanna Hejdenberg, redaktör Arbetarbladet,
Joe Formgren, Gestrike Media AB
Johan Wellton, underhållare
Per-Ove Bäckström, Swedbank
Per Laurell, VD Gävle EnergiTorsdag den 19 februari 2009 hålls en finalaktivitet i samband med ishockeymatchen Brynäs- Södertälje i Läkerol Arena, Gävle. Två förstapriser kommer att delas ut, ett till högstadiet och ett till gymnasiet. Den totala prissumman är på drygt 100 000 kronor. De första 50 klasser/projektgrupper som anmäler sig till tävlingen inbjuds att närvara vid finalen utan kostnad för biljetter.Anmälan görs genom att gå in på arbetarbladet.se och klicka på jordgloben. Fyll i
formuläret och klicka på skicka.Tävlingen pågår till och med den 31 januari 2009Bidraget ska lämnas hos något av Arbetarbladets kundtjänster senast den 2 februari 2009.
Eller skicka ditt tävlingsbidrag till Arbetarbladet, Box 287, 801 04 Gävle. Märk bidragen
tydligt med skola, klass/projektgrupp och ansvarig lärare.På vår hemsida hittar du mer information som kan vara till hjälp under arbetets gång. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta projektledaren; , Marknadsskaparna, på telefon eller på
Lycka till!

Mer läsning

Annons