Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxichauffören en hjälte

Den efterlysta 83-åriga Stockholmskvinnan som efter tre dygn hittades i ett nedkylt fritidshus utanför Sandviken, hade endast 34 grader i kroppstemperatur. Men redan i går förmiddag var hon tillbaka i sitt hem.


– Viljestyrkan räddade henne, säger ett barnbarn.

Det var taxichauffören Jonny Forsberg vid taxi Stor och Liten som kontaktade polisen sedan han tagit del av efterlysningen i radion och påmint sig att han skjutsat en kvinna som stämde in på signalementet, och som nämnt sin bostadsort Fruängen, till ett fritidshus utanför Sandviken.

– Då larmade jag direkt, berättar han.

Jonny Forsberg kunde aldrig drömma om att den rediga damen var försvunnen och eftersökt av sin familj. Han frågade henne om det verkligen var okej att lämna av henne vid fritidshuset.

– Hon sade att det var lugnt, berättar han

Jonny Forsberg betraktas nu som något av en hjälte. Men själv våndas han över hur det kunde ha gått och känner sig godtrogen som inte förstod vilken situation kvinnan hamnade i när hon klev ur taxibilen.

– Hade jag inte hört det där på radion kunde det ha gått riktigt illa. Men det är skönt att det gick så bra som det gick.

När 83-åringen kom till Gävle sjukhus var hennes kroppstemperatur endast 34 grader.

– Både sjukvårdspersonal och poliser som vi pratat med säger att det bara var viljestyrkan som höll henne vid liv, berättar ett barnbarn.

Den förklaring till 83-åringens beteende som de anhöriga fått är att hon behövde komma ifrån en stund för att tänka i lugn och ro.

– Hon verkar inte ha förstått att vi andra inte visste vart hon åkt. Jag tror inte heller att hon hade klart för sig att det numera varken finns underhållsvärme eller telefon i huset, vilket det gjort tidigare.

83-åringen klarade sig flera dygn i iskylan tack vare stark vilja och att hon hade filtar att vira in sig i samt tillgång till vatten.

Redan i går var hon tillbaka i sin bostad och mådde då efter omständigheterna bra.

– Vi trodde nog inte riktigt själva på att hon tagit sig till ända till Sandviken. Nu efterhand är vi oerhört tacksamma över att media reagerade så snabbt och att taxichauffören larmade polisen. Farmor hade inte överlevt många timmar till om hon inte blivit hittad.