Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda och Bill får en smiley

/
  • Teaterchat. Amanda Jansson och Bill Sundberg är strålande bra i ungdomspjäsen ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”. Den här produktionen från Gävle och tonårssamtiden slår till och med Lukas Moodysson.

Annons

En salong full med sura kritiker eller skoltrötta tonåringar – vad väljer man som skådespelare? Enkelt. Sura kritiker väntar med sina burop till spalterna, medan tonåringarna direkt visar sitt intresse eller, oftare, ointresse.

Därför är det imponerande hur självklart Amanda Jansson och Bill Sundberg kliver ut på scenen i ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”, en pjäs som nu spelas på Spegeln i Gävle och som jag såg när den turnerade i skolor under hösten. De är själva inte mycket äldre än publiken, ändå spelar de som proffs med åratal i yrket.

Rolf Berlin har regisserat ett manus av Max Hebert som har en bredbandsuppkoppling direkt till tonårsverkligheten, där tilltalet är ungdomligt utan att vara krystat, och dessutom har den rätta tonen från chattar och sociala medier. På rak arm kan jag inte erinra mig någon manusförfattare sedan Lukas Moodysson som i vuxen ålder så bra har lyckats återuppliva sitt mumifierade tonårshjärta.

De två skådespelarna på scenen delar på flera roller, med en handling som kretsar kring en tonårsflicka som får kontakt med en äldre man på nätet, som ger henne den uppmuntran som hon inte får från de jämnåriga. Motvilligt går hon med på att träffa honom, och fastän vi vet hur det kommer att sluta, blir vägen dit inte mindre jobbig att följa.

Hebert refererar hemtamt till sjuka Youtube-klipp och nätmobbning i denna chattroulettens era, och den smattrande dialogen får extra boost av rytmiskt knattrande tangenter som ljudeffekt, samt ett soundtrack som går från Nirvana till Kent. Texten är ömsom komisk, ömsom smärtsam, i synnerhet mot slutet när den trasiga tonårstjejen försöker glömma och gå vidare.

Amanda Jansson har en stor begåvning, det vet vi sedan tidigare, men även Bill Sundberg – med förflutet i teatergruppen Ung utan pung – kan konkurrera med sin talang. Så även Max Hebert, vars penna har vässats ytterligare sedan förra höstens pjäs ”Förövare”. Jag ger en smiley till hela denna Gävleproduktion, för att använda pjäsens eget språk.

Mer läsning

Annons