Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briljant scennärvaro ger lång skrattkramp

/
  • SJUKROLIG. Gossen som funderar på att bli stor, en av flera tokiga karaktärer i Klungans föreställning som gästspelar på Gävle teater i dag och i går. Foto: Andreas Nilsson

Sjuk humor räcker inte för att beskriva Klungan. Det är humorns pest och kolera, en humor så sjuk att den rentav är döende.

Annons

Humorgruppen Klungan, känd från P3 och SVT:s ”Ingen bor i skogen”, är som Monty Python-avkommor uppvuxna i en Norénfamilj. De blandar den absurda humorn med existentiella bråddjup. Män i vita rockar tycks ständigt vara på väg att bura in det här gänget lustigkurrar.

”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter” är uppföljaren till deras första samarbete med koreografen Birgitta Egerbladh, geniet bakom Folkteaterns ”Kom ta min hand!”. Bakom de bästa delarna av denna föreställning finns hennes marionetthand. Hennes koreografi har en unik förmåga att dra fram skratt ur den mänskliga kroppens rörelser – sällan ter sig vår fysiska existens så komisk som när den bearbetas av Birgitta Egerbladh.

De dråpliga figurerna, med tokiga dialekter och spastiska rörelsemönster, ersätter varandra på scenen. En familj där de tvingar i pappan sprit för det är bara då han är rolig, en kentaur som har förlamats efter en bungyjumpolycka, två debila dårar som inte kommer längre i släktforskningen än mor och far, en flera meter hög svajande hund som vill äta upp allt på sig själv förutom huvudet …

På papperet låter det kanske inte så roligt, men omsorgen om detaljerna, samt en briljant scennärvaro, gör Klungan till en lång skrattkramp. I de få andningspauser som finns undrar man hur det ser ut i deras hjärnor. Sedan inser man att det är en syn som det kanske är bäst att vara utan.

Klungan har publiken i sin hand, och med den gunst de är i nu, efter flera hyllade föreställningar och tv- och radioproduktioner, vore det intressant att se dem ta ännu några steg mot mörkret.

Med tanke på vad Sverige skrattar åt annars – ”Time out” och Stefan och Krister – är det glädjande att se hur Klungan fyller en hel extatisk teater.

Mer läsning

Annons