Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern avslöjar sina sommarplaner

/
  • Folkligt Redan nu. Folkteaterns musiker Görgen Antonsson och Tomas Lindberg tillsammans med Harriet Nordlund i ”Den elektriske pojken” som ges på en miniteaterfestival i Gävle i morgon och snart ska spelas runt om i Gävletrakten.

Annons

Folkteatern gräver idogt i regionens mylla. Nu har de hittat något som ska bli till ett sceniskt ”Jerfsölif” i sommar. ”Jerfsölif – icke precis okänd” är hela titeln på den pjäs som ännu inte är skriven men som kommer att uppföras på Träteatern.

Dramatikern, regissören med mera Olle Törnqvist sätter upp. Han har dessutom sökt i arkiven och hittat massor om Järvsö för sådär hundra år sen. Detta har han buntat ihop och skickat till dramatikern Ninne Olsson (Musikteatergruppen Oktober). Hon är nu i full färd med att skriva.

– Vi vet inte ännu hur pjäsen ser ut, men vi vet att den kommer att röra sig fritt mellan då och nu, säger teaterns kommunikationsstrateg Marcus Hellsten.

En figur som nog dyker upp i berättelsen i någon form är den ökända Pila-Brita i Järvsö. Hon brände brännvin och levde rövarliv, hon agerade kopplerska och var ledare för ett gäng. En riktig värsting, alltså.

Ett vet Marcus Hellsten helt säkert och det är att Engmans kapell ska vara med. Det är en orkester som hör hemma i Järvsö.

Alltsammans låter högst lokalt.

På scenen syns här som annars Folkteaterns ensemble, en skådespelartrupp med rötter i olika delar av landet och världen.

Det händer mycket på Folkteatern framöver.

Redan i morgon lördag är det barnteaterfestival i gasklockorna. Skottes Musikteater och Folkteatern gör gemensam sak. Skottarna spelar ”Sagan om den lilla Farbrorn” med Marie Skönblom och Kalle Zerpe. Folkteatern gör ”Den elektriske pojken” med Harriet Nordlund och ”I.D” med Cecilia Milocco och Martin Pareto.

Dessutom sjunger, spelar och berättar Fikret Çesmeli om ”Nasreddin Hodja” i en sagostund som kan avnjutas av hela familjen.

Nu närmar sig också de där veckorna när Folkteatern ska göra sina tre uppsättningar i Gävle med omnejd. Förutom ”Den elektriske...” och ”I.D” handlar det om ”Älgaslag”. Och servera fika med gäster – än så länge planerat att äga rum i Bönan och i Andersberg.

I mars invaderar teatern Gävle. Gävle betyder den här gången diverse ställen från Norrsundet till Hedesunda.

Tanken med detta är dubbel, förstår man. Dels möter teatern och lär känna sin publik på dess hemmaplaner. Dels får publiken komma i närmare kontakt än vanligt med teaterns folk.

Så har teatern gjort hela vintern i länet och hittills har det fungerat väl, anser Marcus Hellsten.

Folkteatern har ett övergripande tema för sitt arbete i år, ”Identiteter”. Skådespelarna letar runt efter tecken på identiteter. Så till exempel har Harriet Nordlund letat handarbeten av olika slag och har gjort ett program kring sina fynd.

Martin Pareto och Alexandra Zetterberg har jagat matkulturer i länet. Vad äter vi? Fråga dem om pizzabitar, kokkaffe och thailändskt husmanskost från Ljusdal, Sandviken eller Nordanstig...

Mer läsning

Annons