Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första bilderna ur ”Älgaslag”

/
  • Folkteaterns ”Älgaslag”. Arabella Lyons, Alexandra Zetterberg, Mats Jäderlund och Ana Guinez förbereder sig för älgjakten.
  • Stolt och glad. Lena Larsson, Sandvikens teaterförening, gillar särskilt att Folkteatern också kommer ut till de mindre samhällena.

Ut i bushen far Folkteatern med hela tre uppsättningar, en massa föreställningar och med teaterkaféer både här och var. En rad mindre orter i länet får besök av teatern den här vintern.

Annons

Det handlar om en turné som sträcker sig från nästa vecka till framåt våren. Men den ser inte ut som turnéer brukar göra. I stället för snabba ryck blir det djupdykningar i en trakt. Ett veckolångt besök i var och en av de kommuner som man gästar – utom ”storstaden” Gävle som får två hela veckor i vår.
– Jättebra! Tycker Lena Larsson från Sandvikens teaterförening. Sandviken är först ut bland kommunerna som tar emot Folkteatern första veckan i november och Lena är påtagligt stolt och glad över det.
– Särskilt kul är det att teatern hittar ut till småorterna. Det är så lätt att de blir bortglömda.
Hon kommer själv från en mindre ort i kommunen och vet precis hur man resonerar där.
– Det går liksom ingen autostrada från oss till centralorten.

Lyssna på människor. Det verkar vara idén som nu driver Folkteatern genom länet. Samtidigt som de reser runt uppmanar de länsbor att komma in med sina egna betraktelser över det liv de lever.
– Det kan vara matrecept eller dikter eller tankar eller bilder, säger teaterchefen Michael Cocke inbjudande.

Allt kommer att läsas på teatern, lovar dramaturgen Dana Marouf. Åtskilligt kommer att hamna på teatern hemsida framåt våren.
– Vi ser på det som ett inspirationsmaterial för framtiden. Och kanske kan vi genom detta både lära känna människor och få uppslag för framtiden.

Uppslagen får gänget i teatern också när de är på teaterkaféer och samtalar med sin publik. I Sandviken blir det kafékväll på Selmas i centralorten torsdag 6 november. Där ska två särskilt inbjudna delta, författaren Anna Jörgensdotter och musikern Tony Wretlind.

Samtal har Michael Cocke och hans folkteater redan haft åtskilliga i regionen. Och funnit ett återkommande ämne: identitet. Vilka är vi? Och, vilka ska eller vill vi bli? Såna frågor blir levande när samhället förändras snabbt och påtagligt. Folkteatern har möter dem med tre uppsättningar som diskuterar identitetsfrågor från lite olika håll.

Där är den alldeles sanna historien om en elektrisk pojke i Hälsingland; där är den rätt komiska berättelsen om ett jaktlag med problem; och där är historien om några ungdomar som prövar sig själva mot framtiden i en lek som var gång slutar med döden.
”Den elektriske pojken” berättas i ord och många toner av Harriet Nordlund, Lisa Eriksson och Görgen Antonsson.

”Älgaslag” är en komedi av Gertrud Larsson, här regisserad av Michaela Granberg och med sex skådespelare i farten: Fikret
Çesmeli, Ani Guinez, Mats Jäderlund, Arabella Lyons, Bai Tao och Alexandra Zetterberg.
”I.D.” är skriven av den unge dramatikern Rasmus Lindberg och regisserad av Olle Thörnqvist. På scenen Cecilia Milocco och Martin Pareto.

Annons