Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att tycka om

/

När jag tittar på Anna Bobergs målningar i utställningen på Länsmuseet i Gävle, ser jag något nästan lite prydligt i skildringarna av Lofotens dramatiska natur.

Annons

Men prydlig är inte ordet jag förknippar med den Anna Boberg som stiger fram ur Yvonne Grönings pjäs gestaltad av Folkteaterns Alexandra Zetterberg. En rad epitet kan fästas vid scenens fru Boberg. Hon är trotsig, stolt, livshungrig, begåvad, sprudlande, passionerad. Och ibland nästan ”Som en örn”.

Hon framstår helt enkelt som en fascinerande människa.

Anna Boberg älskar sin Bob (Ferdinand, make) villkorslöst. Men tvingas snart inse att kärleken inte kan skydda henne mot allt. Hon får inga barn och sörjer barnlösheten, men Bob märker det inte. Han är tillfreds bara han har sin Anna och sitt arbete.

Det är ibland tungt, säger hon, att var allt för en enda människa.

Men hon fyller sin tid med mycket. Hon reser. Hon är i Lofoten och målar. Hon skriver (det tar dock pjäsen inte upp). Hon verkar som formgivare

Alexandra Zetterberg och musikern Lisa Eriksson bär vackra sekelskiftesinspirerade klänningar och Eriksson ger åt föreställningen en lätt vemodig ton ur dragspelet. Musiken finns där både som ackompanjemang och som en egen röst. När scenens Anna blir alltför hektisk går dragspelet i stillnande svaromål. Det är fint.

Alexandra Zetterberg är inte den som sparar på sitt dramatiska krut. Hon ger stor plats åt Annas känslokast, från glädje till sorg, och hennes omväxlande liv, från hektiskt umgängesliv i den stockholmska societeten till ensamheten i stugan i Lofoten. Men hon har också plats för eftertänksamhet, vågar suga även på tystnader.

På så sätt får vi som ser henne plats för våra tankar och känslor.

Det är lätt att tycka om den här Anna Boberg som vi väldigt länge funnits dold bakom sin berömde arkitektmake Ferdinand. Det visar sig i utställning och teaterföreställning att hon var en begåvad människa med breda talanger.

Roligt att lära känna henne till slut. Även om det tagit sådär hundra år innan en presentation kommit till stånd.

Mer läsning

Annons