Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskarson gör Karamazov-repris

/
  • Gävlesuccé får uppföljare.  Peter Oskarson, Mats Jäderlund och Rolf Lassgård i Folkteaterns  originaluppsättning ”Bröderna Karamasov”.

Folkteatern spelade en bejublad ”Bröderna Karamasov” i Gasklockorna i Gävle 2006. Nu ska Peter Oskarson och Rolf Lassgård göra om succén. I Stockholm.

Annons

Men allt är sig inte likt. Bland annat noterar vi att bröderna åter stavas Karamazov, med z (som det oftast har brukat skrivas).

Dessutom står bara Lassgård och förra Folkteatern-chefen Oskarson från den ursprungliga ensemblen på scenen. Ole Forsberg och Hannes Meidal medverkar istället för Martin Pareto och Mats Jäderlund.

I övrigt handlar det dock om att Oskarson precis som i Gävle regisserar Dostojevskijs klassiska drama från 1880 om skitstöveln Fjodor Karamazovs fyra olyckliga söner, i Richard Cranes dramatisering. Den ständiga medarbetaren Peter Holm har precis som i Gävle gjort scenografi och kostym, och Stephen Boxer musiken.

Uppsättningen ska spelas på Stockholms Stadsteater under hela våren. Premiär 3 mars.

Hos Folkteatern sågs fyra plågade män i svarta kostymer, i ett asketiskt rum. Ljuslyktor riktas ibland mot var och en av dem – som om de sutte i korsförhör hos någon hemlig polis, beskrev Arbetarbladets recensent Karin Månsson premiärföreställningen i Gävle 2006. Den var vacker, spännande och gripande”, konstaterade hon.

Även i övrigt utdelades mycket beröm. En Folkteaternföreställning av gammalt gott märke, stark, bildskön och enormt välspelad, tyckte Dagens Nyheter.

Reprisen på Stockholms Stadsteater presenteras med en bild på de allvarstyngda bröderna och lanseras som ett spännande morddrama – bakom vilket döljer sig en passionerad, vildsint och problematiserande berättelse om människan och Gud, om vår fria vilja, om moral, hämnd, skuld och försoning.

Med ”Bröderna Karamazov” återvänder Gävleskådespelaren Rolf Lassgård till teatern igen, efter inspelningen av filmen ”Jägarna 2”.

Peter Oskarson har sedan han lämnade Gävle bland annat satt upp ”Livläkarens besök” på det Konglige Teater i Köpenhamn, ”Näktergalen” för Teater Fenix i Norrköping och ”Den helige gycklaren Fransiscus” – som spelades på Träteatern i Järvsö i somras.

De två första föreställningarna av ”Bröderna Karamazov” är redan utsålda uppger Stockholms Stadsteater. n

Mer läsning

Annons