Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pekpinnen ingår tack och lov inte i rekvisitan

/
  • Mannens dubbla ansikte? Bild från affischen till ”Förövare”, en nyskriven Gävlepjäs om sexualförbrytare.

I ett kriminalvårdsgrått rum cirklar två vänner, spelade av Max Hebert och Magnus Lindberg, runt varandra. Den ene är våldtäktsman, den andre är på besök i fängelset.

Annons

De pratar om trivialiteter, vem som har gjort vad på fester, men hela tiden bryter en annan fest in i samtalet – festen när våldtäkten ägde rum.

Våldet kan när som helst brusa upp. Vid ett par tillfällen spöar besökaren på våldtäktsmannen, när orden tar slut.

Max Hebert står även för manus, och han har besökt anstalter och läst förundersökningar för att kunna skriva om sexualförbrytare. ”Förövare” finansieras bland annat av Kvinnojouren Blåklockan, men det finns inte någonting föreläsande i den, pekpinnen är tack och lov inte en del av rekvisitan.

Finansiärerna till trots är ”Förövare” inte en pjäs om kvinnans sida i våldtäkten, utan främst en utforskning av den utstötningsmekanism som manligheten har gentemot sexualförbrytare. Vi får höra att på anstalten har de varit tvungen att sätta upp skydd, så att inte våldtäktsmännen och pedofilerna stenas av de andra fångarna. Men mest intressant är vad som händer i vänskapsrelationen mellan de två männen. Går det att vara kompis med en våldtäktsman? Går det någonsin att återvända till tiden före?

Han har sex månader kvar på sitt straff, får vi veta, men vi anar att han aldrig kommer att kunna sona sitt brott i killgängets ögon.

Skådespeleriet är, åtminstone inledningsvis, något ansträngt, men i sammanhanget stör inte de forcerade replikerna. Hela situationen är ansträngd. Max Hebert och Magnus Lindberg lyckas med bara repliker i fängelsets besöksrum måla upp hela den yttre miljön med de lätt tragiska småstadsmännen och festen som förstörde allt. De förmedlar väl klaustrofobin av att för alltid ha låst sig ute från sitt sociala sammanhang.

Fotnot: ”Förövare” spelas till och med torsdag.

 

Mer läsning

Annons