Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön röst, Skönblom!

/
  • Skottar tar sig ton. Marie Skönblom, sång, och Sara Fridholm, dragspel/piano, hyllar Edith Piaf i en ny föreställning som är en musikkabaré och som har premiär i dag i gasklockorna.

Hon har varit död i 45 år men tycks mer levande än någonsin. Edith Piaf, den lilla stora franska sångerskan, dyker ständigt upp på svenska scener.

Annons

Det är personliga minnesprogram med sångerna i fokus och det är ren teater. Härom året kom en fransk storfilm om hennes liv.

Så det kan kännas lite tjatigt att även Skottes nu tar sig an Piaf. Men då glömmer man vad Skottes har, Marie Skönblom. Hon är en verkligt bra skådespelerska med en stor röst. Och den använder hon väl i den nya, timslånga föreställning som skottarna kallar ”En liten sparv tar sig ton”.

På scenen har hon gott sällskap av Sara Fridholm som spelar piano och dragspel med den självklarhet som bara de bästa uppvisar.

Historien om Piaf är en askungesaga som blivit extra älskad därför hennes repertoar ligger så nära hennes eget liv, egna kärlekar och smärtor.

Hon var flickan som föddes under första världskriget, uppfostrades delvis hos sin farmor på en bordell i Normandie och började sin artistbana som gatusångare. Där hon blev upptäckt och gjorde med tiden en fantastisk karriär.

Men hennes liv blev kort, hon var bara 48 år när hon dog. Då var hon svårt tärd av sjukdom och ett mångårigt drogberoende.

I Skottes varieté rusar de biografiska uppgifterna förbi i snabb takt. Den dröjer mer vid kärlekarna än vid det arbete som faktiskt låg bakom hennes karriär. Mer vid Yves Montand och passionen för boxaren Marcel Cerdan än vid konserterna.

Förmodligen med viss rätt, eftersom kärlek och kärlekslängtan var motorn i Piafs korta och intensiva liv.

Marie Skönblom försöker inte härma Piaf i sången, men hon har samma intensitet i det musikaliska utspelet och en liknande närvaro.

Det blir moltyst i den sorlande lunchpubliken på Spegeln (ja, jag såg en provföreställning på onsdagen) när hon begår, nej vräker ut sorg och längtan och hjärta och smärta i sångerna. Underbart att höra.

Varietén bjuder på flera av Piafs välkända nummer, sådana som ”Legionären”, ”Milord”, ”Non, je ne regrette rien”, ”La vie en rose” och min favorit ”Padam padam”.

Alla utom en framförs på svenska. På så sätt gör varietén tydligt hur sångerskan gestaltar Piafs liv.

”En liten sparv tar sig ton” har premiär i kväll i Restaurang Gasklockan, Gävle.

Mer läsning

Annons