Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanå gör som Tolkien

/
  • Satsar finskt. Leif Stinnerbom regisserar ”Kalevala” på Västanå teater i Värmland i sommar, där han också är konstnärlig ledare.  Foto: Fredrik Persson/Scanpix

En finsk myt som inspirerade Tolkien.
I sommar sätts ”Kalevala” upp på Västanå teater.
– Pjäsen har livsvisdom som vi behöver i dessa tider, säger regissören Leif Stinnerbom.
”Kalevala” – ett finskt nationalepos, har premiär på midsommardagen.

Annons

– Det är en myt om krig, vänskap, kärlek och äventyr, kan man säga. I Finland är det här ett stort verk, bland de största de har. Alla har stött på det, läst det i skolan. Ska man jämföra med något så kanske det blir ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf, men det kommer egentligen inte ens i närheten av hur stor ”Kalevala” är i Finland.

– Historierna är muntliga berättelser från början, som sedan nedtecknades av en man som hette Elias Lönnroth. Jag tycker att just myter är spännande för att de innehåller så mycket livsvisdom och måste tolkas. Det är stor skillnad mot dagens realistiska berättelser, där allt blir serverat. Det är roligt, för det är faktiskt just ”Kalevala” som Tolkien inspirerades av när han skrev sina berättelser.

– Jag tycker att den handlar lika mycket om Norden som helhet, som om Finland. Fokus är på den starka anknytningen till naturen och den animistiska världsuppfattningen. Jag tror vi behöver ha det synsättet lite mer, särskilt nu när vi faktiskt håller på att förstöra vår gemensamma jord fullständigt. Vi kan inte hålla på som vi gör länge till.

– Nej, haha, jag har lämnat den musikaliska scenen, och jag saknar den inte. Regissörskapet är ett optimalt sätt för mig att skapa konst, och jag är glad att få dela med mig av min fascination för myten och sagan till folk som kommer och tittar.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons