Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teaterarbetet ger motvikt till allvaret

Röda Korset på förmiddagarna och teater på eftermiddagarna.
Ingvar Hedling är periodvis en mycket upptagen man.
– Upptagen men inte stressad, understryker han.
– Jag trivs när jag har mycket att göra.

Annons

År 2014 är ett riktigt jubileumsår för Ingvar Hedling. I 30 år har han suttit i amatörföreningen Bomhus Nästas styrelse och nyligen producerade han sin 40:e uppsättning, Lyriska Sällskapets ”Musical and opera highlights” i Gasklockorna. Dessutom har han suttit som ordförande i Röda Korset Bomhus i 15 år, de senaste åren efter pensioneringen som en mycket närvarande sådan.

– Jag är här varje förmiddag, berättar han medan han stolt visar runt i butiken i Bomhus centrum.

– Vet du förresten skillnaden mellan en second handbutik och en loppis? frågar han.

Jo, i second handbutiken är det ordning och reda, förklarar han snabbt, och det råder ingen tvekan om vilken kategori Bomhusbutiken tillhör. Här är varje pryl noggrant sorterad och kläderna hänger i prydliga rader efter färgskala. Butiken har nyligen fått en ansiktslyftning med nytt kafé och öppnare ytor.

– Här har personalen verkligen gjort ett fantastiskt arbete, framhåller Ingvar.

Och att Röda Korsets butikspersonal också uppskattar sin ordförande blir tydligt när alla, mitt under intervjun, tågar fram och gratulerar Ingvar inför 70-årsdagen. Bomhuskretsens tillförordnade verksamhetschef Rolf Nilsson överräcker en blomsteruppsättning och inleder kramkalaset.

– Under mina 25 år inom Röda Korset har jag aldrig träffat någon som gjort större intryck på mig än Ingvar. Han har så många fantastiska sidor och så mycket kunskap. Det är få människor som tar Röda Korset på ett så stort allvar, säger Rolf.

Ingvar blir rörd av uppvaktningen – han har lätt för att bli det – och efteråt berättar han att det är just allvaret bakom Röda Korsets verksamhet som engagerar honom.

– Jag har alltid varit engagerad i människor och vill se att människor kan få det bättre. Här fann jag en organisation som gör gott både nationellt och internationellt.

Motvikten till allvaret hittar han i rollen som teaterproducent.

– Teatern är ventilen som gör att jag orkar fortsätta med det andra, säger Ingvar som sedan länge helst agerar bakom scenen.

– Att bara sjunga gick väl bra, men att dansa samtidigt...

Lyriska sällskapets nästa uppsättning blir Sound of Music, avslöjar han. Första produktionsmötet hölls häromdagen och i oktober 2015 blir det premiär.

Hur är premiärnerverna för någon med 40 uppsättningar i bagaget?

– Det är alltid darrigt inför en premiär. Man tror att man har varit nere i alla fallgropar som finns, men likt förbannat hittar man nya att gå ner i. Ingen produktion är den andra lik, men den senaste är brukar vara den bästa.

Än dröjer det innan arbetet med ”Sound of Music” drar i gång på allvar, så framöver får Ingvars fru Leena se mer av sin make, åtminstone på eftermiddagarna.

– Leena är enastående som ställer upp så för mig. Hon är egentligen den som ska ha den största gratifikationen, säger Ingvar.