Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegelsmora säger nej igen till giftermål med Vendel

Tegelsmora församling viker sig inte.


De vägrar gå ihop med Vendel.


Stiftsstyrelsen ska nu avgöra ärendet.

Remissvaren visar på samma låsta positioner som tidigare. Vendels församling med 1 900 medlemmar är för en sammanslagning. Tegelsmora med 1 600 medlemmar vill att de ska förbli separata församlingar. Som Arbetarbladet berättat befarar det direktvalda kyrkorådet i Tegelsmora att alla evenemang förutom dop, begravningar och bröllop hamnar i Vendels tjusiga kyrka. De pekar dessutom på att det saknas en ekonomisk kalkyl som visar på en besparing vid en sammanläggning.

– Jag lämnar öppet till stiftstyrelsens arbetsutskott att avgöra frågan. Det har aldrig hänt att en församling tvingats gå samman med en annan. Men jag påpekar också de problem som finns. Dels är det organisatoriskt krångligt, dels uppfyller inte Tegelsmora församling gudstjänstordningen eftersom de inte har predikan i Tegelsmora kyrka en gång i veckan, säger stiftshandläggare Willy Hagel.

Ansökan om sammanläggning kommer från kyrkoherden, Örbyhus kyrkliga samfällighet och kyrkorådet i Vendels församling. De pekar på att det skulle förbättra ekonomin och förenkla för kassören. De menar att åtgärden skulle underlätta att få tag i förtroendevalda. Ytterligare argument är att församlingarna redan i dag har familjeverksamhet och konfirmationsarbete ihop.