Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorhotet mot Hoforsbloggen

Kommunpolitikern och bloggaren Peter Hillblom har blivit hotad med att terrororganisationen Isis är ute efter honom.
Han har spårat avsändaren till en enslig skogsstuga och gjort en polisanmälan.

Sedan sex år tillbaka driver Peter Hillblom den populära Hoforsbloggen.

Under torsdagsmorgonen slog han på sin dator och såg att två bloggkommentarer hade rasslat in.

– "Isis is coming for you" stod det i meddelandena. Först tänkte jag att det var någon form av skämt. Jag menar, vad har jag med en terrororganisation att göra? säger Peter Hillblom.

Isis är en förkortning av Islamiska staten i Irak och Syrien (kallar sig numera IS), en terrororganisation som i sin strävan efter ett islamistiskt kalifat mördar människor urskillningslöst.

Peter Hillblom var på väg att slänga kommentarerna i skräpkorgen. Men då upptäckte han något som fick honom att plocka fram mobilen och slå 112.

– Avsändaren hade svensk mejladress och svenskt IP-nummer. Då kände jag att det här måste undersökas närmare, jag har anhöriga som känner oro.

Peter Hillblom spårade IP-adressen geografiskt med hjälp av en internettjänst. På en sattelitbild av området syns ett ensligt skogsområde med några stugor. Han har lämnat över informationen till polisen.

Under infekterade debatter har det ofta hettat till i Hoforsbloggens kommentarsfält.

– Jag har fått hot tidigare som jag kunnat sopa bort, från folk som varit väldigt missnöjda. Men jag kan inte koppla det här hotet till något jag skrivit på bloggen.

Sedan valet i höstas sitter Peter Hillblom även i kommunstyrelsen för Hoforspartiet (HOP), som han var med och grundade förra året. Han kan inte se något samband mellan uppdraget som politiker och de hotfulla meddelandena.

När Arbetarbladet kontaktar polisen visar det sig att anmälan om olaga hot har skickats vidare.

– Eftersom anmälaren berättade varifrån hotet hade sänts så skickades ärendet vidare till polisen i det länet, säger Mikael Hedström, talesman för polisen i Gästrikland.

Hur agerar ni när en folkvald politiker och opinionsbildare får motta ett sådant här hot?

– Vi har en handlingsplan för våld och hot mot politiker. Förundersökningsledare bedömer hoten och fattar beslut om lämpliga åtgärder.

Mikael Hedström har inte hört om någon liknande anmälan den senaste tiden, men är inte förvånad att det hotas med Islamiska staten.

– Förut var det kriminella mc-gäng som personer som ville skrämmas använde sig av. Nu har de fångat upp människors rädsla för den här terrororganisationen och skickar hot i dess namn.