Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorister, och vi andra

Varför är det egentligen så viktigt för FRA att avspana all internet-trafik och att avlyssna alla telefoner, kabelanslutna såväl som mobiler? Att man vill veta vad den lömske ryssen har för sig är en sak, den otäckingen har man i alla tider spanat på, men att avlyssna alla oss andra?

Annons

Myndigheterna skyller på att man måste skydda oss svenskar mot terrorismens alla farligheter, men hur stort är egentligen det hotet?

Under de senaste tio åren har i USA och Europa tillsammans dött knappt 4 000 personer i terrordåd, varav drygt 3 000 vid ett enda tillfälle: World Trade Center, 11 september 2001.

Å andra sidan har under samma tid enbart i Sverige fler personer än så omkommit i trafikolyckor – av dessa var omkring en tredjedel rattonyktra.

Under de tio åren har dessutom mer än tre gånger så många svenskar sorgligt nog valt att ta sina egna liv – en utväg som allt fler unga människor ser som sin enda i en besvärlig livssituation. Det är inte svårt att se var de största hoten mot medborgarnas liv ligger.

Terrorismen kan man alltså verkligen inte skylla på när man ”för vårt eget bästa” övervakar oss, så frågan är varför denna avlyssning egentligen är så viktig.

Om det är människoliv man vill rädda, så lägg då pengarna där de gör bäst nytta: På nykterhetskontroll och trafikövervakning samt, inte minst, psykologhjälp och annat stöd till olyckliga människor utan framtidshopp.

Om man vill spana på bovar, sådana som stjäl, rånar eller bedrar enskilda medborgare och det allmänna, så gör det vid misstankar om brott.

Och lägg därvid mest resurser på att jaga skattesmitarna bland överklassens mångmiljonärer, det ger säkert mest igen för insatsen.

Per Falk, Gävle

Mer läsning

Annons