Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testamentet hjälper de efterlevande

Skriv testamentet nu och inte på dödsbädden - då kan det vara för sent. Gör klart vad du vill så slipper de efterlevande onödigt trassel. Det gäller både dig som har familj och dig som är singel.

Annons

Det finns nästan inget som väcker ont blod på samma sätt som arv gör. Därför är det smart att skriva ett testamente där du klart och tydligt anger vad du vill ska ske med det du lämnar efter dig.
Tänk på att du inte skriver testamentet för din egen skull - utan för de efterlevande. Var så tydlig du bara kan, och följ alla formkrav, så undviker du onödigt bråk.


En bra idé är att ta hjälp av en jurist. Det är viktigt att det blir rätt och det som är solklart för dig kan betyda något helt annat på "juridiska". Nätjurister tar ungefär 1 000 kronor för ett testamente och om du går till en juristbyrå är timpenningen dryga tusenlappen.
Tala även om dina avsikter för de arvsberättigade arvingarna. Det är ju för sent att fråga vad du egentligen ville när du redan är död.
- Se också till att någon efterlevande inte "råkar" ha bort testamentet. Det händer faktiskt, säger Gunilla Nyström, jurist och privatekonom på SEB.


Det finns inget registreringsförfarande för testamenten i svensk rätt. Om du är rädd för att de efterlevande ska förstöra testamentet kan du skriva in en advokat eller en annan person som testamentsexekutor och ge testamentet till denne. Ta även en kopia av dokumentet och lägg den hemma. På kopian anger du var originalet ligger.
Du kan också vända dig till www.testamentsbanken.se eller Fonus som båda förvarar testamenten.