Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The day the earth stood still

The day the earth stood still

Regi: Scott Derrickson

Med: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates med flera

Filmstaden, Gävle

  En högre makt kommer för att ta oss i örat. Som ni bär er åt. Dödar varann, och dödar miljön dessutom.
Det är utomjordingen Klaatu (en lämpligt uttryckslös Keanu Reeves) som ställer mänskligheten till svars i den här filmen.

Han anländer från rymden ur en farkost som är en pulserande sfär.

När originalet till den här filmen hade premiär på 50-talet nöjde man sig med den vanligare modellen flygande tefat.

Men budskapet lyder ungefär lika även om tekniken utvecklats: världen är på väg mot sin undergång och människorna måste bättre sig.

I science fiction-filmer kan nämligen stora frågor diskuteras så att ett barn begriper. Utan komplikationer som olika regeringar, samhällsskick och demokratiska processer. Den religiösa undertonen är också stark; det finns någon eller något därute som har koll på oss.

Biopubliken har förstås redan sett en rad miljökatastroffilmer. Och för dagen är vi mer upptagna med finanskris än klimathot. Så det känns väl inte helt nödvändigt med en påminnelse om yttersta domen igen.

”The day the earth stood still” har följaktligen redan dissats i massor av recensioner. Men den som gillar sf-genren har faktiskt inte mycket att klaga på. Det är fortfarande en riktigt bra story.