Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The International

The International
Regi: Tom Tykwer
Med: Clive Owen, Naomi Watts, Ulrich Thomsen med flera
Filmstaden, Gävle

Egentligen skulle "The international" ha släppts sent i somras, men den stoppades då i sista stund och en del scener ändrades för att få den mer actionfylld.

Det som då knappast gick att förutse var att timingen för att nu släppa en film om ett korrupt och cyniskt bankväsende knappast kunde bli bättre när de amerikanska bankerna upplever en av sina största kriser i historien. Men ambitionen att säga något meningsfullt om tillståndet i världen försvinner någonstans på vägen av politiker och agenter som lönnmördas på olika håll i världen.

Louis Salinger, fint spelad av Clive Owen, är en allvarlig och hängiven Interpol-agent i Lyon. I samarbete med FBI, med åklagare Eleanor Whitman (Naomi Watts) i spetsen, är han på väg att sätta dit en korrupt storbank, med dansken Ulrich Thomsen som vd, som gör smutsiga vapenaffärer med tredje världen.

En rad komplicerade samband, med trådar och nätverk som sträcker sig över Milano, Berlin, Istanbul, Luxemburg och New York, men även har förgreningar till Kina, Colombia och Syrien nystas upp av Salinger/Whitman. Den fantastiskt blodiga uppgörelsen i New York på det klassiska Guggenheimmuseet, som blir ordentligt tilltufsat, är den absoluta höjdpunkten.

Nu når inte "The international" riktigt upp till de politiska höjder som den tyske regissören Tom Tykwer verkar vilja nå. Den stannar vid att vara en bitvis riktigt spännande och actionfylld thriller om en korrupt och ond värld som har obegränsade resurser och är kallsinnig nog att gå över flera lik för att göra sina smutsiga affärer.