Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Oxford murders

/

The Oxford murders
Regi: Álex de la Iglesia. Medverkande: Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling med flera.
(Nordisk film)

Annons

Alla som har sett ”Brideshead revisited” vet hur oemotståndligt lärdomsstaden Oxford är som filmisk miljö, och i ”The Oxford murders” gör staden med sin universitetsmiljö grovjobbet.
Filmen baseras på Guillermo Martínez roman om matematiska mord, och tyvärr lider den av sjukdomen som ofta drabbar filmatiserade romaner – en komprimerad story som leder till övertydlighet.
Ett amerikanskt mattesnille kommer till Oxford för att studera, hyr rum hos en äldre kvinna och börjar bekanta sig med sin nya hemstad. När hyresvärdinnan hittas mördad kommer han i kontakt med det logiska geniet Arthur Seldom. De börjar misstänka att de har att göra med en seriemördare som utmanar Seldom med en logisk serie symboler.
Jag anade att ”The Oxford murders” var en bättre roman än film, så jag läste Guillermo Martínez original och rekommenderar att läsa den framför att se filmen. Eller varför inte båda två? Även om filmversionen har sina brister, finns även styrkor, inte minst skådisveteranen John Hurt.
”The Oxford murders” har en eskapistisk kvalitet som för tankarna till gamla pusseldeckare av Agatha Christie. Spännande, sexig och smart – om än inte lika smart som den utger sig för att vara. 

Mer läsning

Annons