Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The proposal

The proposal

Regi: Anne Fletcher

Med: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen

Filmstaden, Gävle

Karriärkvinna som kylig satmara är Hollywoods nygamla favoritkaraktär. Meryl Streep gjorde henne i ”Djävulen bär Prada”. Vad ska man tycka? Att det är fint att det finns fler roller för medelålders/äldre kvinnor?

Jag lutar mer åt att man ska vara förbannad. Över att det fortfarande görs nidbilder av kvinnor i topppositioner. Förbannad över dessa evinnerliga filmiska hyllningar till konservativ familjebildning.

När ”The proposal” är över är ordningen återställd. En isdrottning är upptinad, av en man förstås. Hon förklarar sig fullkomligt älska familjeliv och flyttar ut ur sitt tjänsterum.

Sandra Bullock spelar bitchig förlagschef vars visum gått ut. Inför hot om utvisning från New York till Kanada beslutar hon raskt att ingå giftermål med sin försteassistent.

Den motvillige underhuggaren liknar en ung James Dean i slips och är hemmahörande i avlägsna Alaska. Ett ”Släkten är värst”-scenario vidtar när fästmön ska presenteras för familjen i kalla nord.

”Pretty woman” och ”Green card” är andra filmer att associera till. Ett vet publiken bombsäkert – att det kommer att tända till slut i ett förhållande som från början tycks ha allt emot sig.

”The proposal” har några transportsträckor och klichérutiner (fånskrik när huvudpersonerna råkar stöta ihop nakna utanför duschen). Men annars är den ganska käck. Välgjord och fräsch. Förutom att mekaniska Ryan Reynolds i den manliga huvudrollen inte är tillnärmelsevis så skicklig som sin 45-åriga motspelare Sandra Bullock.

Vilket ju å andra sidan är tur – att verkligheten motbevisar försöken att förlöjliga yrkeskvinnan.

Mannen som ”räddar” isdrottningen visar sig vara arvtagare till ett imperium. Han är alltså betydligt mer inflytelserik än en vanlig anställd chef. De ekonomiska krafterna styr. Och det är ju i alla fall en sanningsenlig bild av hur samhället ser ut.