Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Refreshments julpysslar med På Gång

/

För femte året i rad ger sig The Refreshments ut på julturné, nu med en alldeles färsk julskiva i bagaget.

Klart På Gång passade på att julpyssla lite med killarna.

Annons

– Vi har sålt guld redan, fastän skivan inte är släppt. Det blir vår tionde guldskiva, säger saxofonisten Micke Finell och myser på ett tomtelikt vis under tiden vi packar upp pysselprylar på ett litet bord i studion i Skutskär.

– Har du hört den?, undrar sångaren och basisten Joakim Arnell och sen engagerar sig hela bandet i att försöka få igång det jättelika mixerbordet för att kunna spela skivan och på så sätt få till lite julstämning i gråvädret.

Det går till slut, efter en rejäl smäll.

Och så tar pysslandet fart. Killarna får en trätomtekropp, röd stickad tub, tomteskägg och rödgrönt snöre.

– Nu får man en flashback till 1973, säger Micke Finell och kommenterar sen pussmunnen på Johan Blohms tomte.Johan Blohm säger inte så mycket utan jobbar koncentrerat och är den som är först färdig med sin tomte.

Micke Finell klagar över klistret och och Joakim Arnell berättar att de började spela in skivan redan i våras.

– Vi gjorde väl det sista i augusti. Det känns ju lite avigt att hålla på mitt i sommaren, men vi startade tidigt, i mars, för att ändå få lite julkänsla, berättar han.

– Vilket jävla jätteskägg, säger trummisen Mats Forsberg som gör lite modernare tomtar, utan luva och med piercade navlar, förutom jätteskäggen då.

The Refreshments släppte en synnerligen populär julskiva 2003, och så har de då gjort sin Rock’n’roll X-mas-turné sen dess.

– Efter fjärde året känner man sig lite trött på de låtarna, säger Micke Finell.

Därför finns nu ””Christmas spirits”, som släpps i dag och som alltså redan sålt guld.– Det är väl lite tradition i det där. Man vill göra nåt roligt till jul och gå på konsert, tror Joakim Arnell.

De gör egentligen det de brukar göra, menar de, fast låtarna handlar om julen. De som brukar lyssna på The Refreshments rock’n’roll känner absolut igen sig. Det är ungefär hälften gamla klassiska juldängor och hälften nyskrivet material.

– Och så har vi en sång av Mozart med, det är lite otippat kanske. Vi har gjort en ny text, säger Joakim Arnell.

– Det är ”Låt mig få tända ett ljus” som vi har gjort om, säger Johan Blohm.

Det är inte så svårt att skriva låtar om julen, påstår bandet.

– Och skrivaer man på engelska finns det fler ord och begrepp att använda. Som julkalkon, säger Micke Finell och kommer sen inte på ett endaste till.

– Hur många pepparkakor får man ta?, undrar nån sen när tomtarna är klara och bandet övergått till att äta mandariner och just pepparkakor i stället för att pyssla.

– Det blev lite julstämning ändå, konstaterar Joakim Arnell.Men deras skiva stängs av så fort pysslet är undanplockat. De är redan igång med nästa projekt, en inspelning av rockklassiker och en dvd om arbetet med inspelningen och för just det här tillfället mer fokuserade på det än den stundande turnén (som för övrigt landar på Konserthuset i Gävle 5 och 9 december).

Men ett ”god jul!” får På Gång i alla fall med sig ut i novemberregnet.

Mer läsning

Annons