Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The wackness

The wackness

Regi: Jonathan Levine

Med: Ben Kingsley, Josh Peck, Olivia Thirlby med flera

Filmstaden, Gävle

New York City, sommaren 1994. Lukes (Josh Peck) föräldrar har knappt råd att betala hyran så han försöker hjälpa dem genom att extraknäcka som knarklangare. Men det är en ensam tillvaro. När kompisarna tar studenten och reser till Europa blir Luke kvar hemma. Ensamheten och uppgivenheten växer till depression. Vilken tur då att en av hans klienter råkar vara Dr Squires (Ben Kingsley), en läkare med drogproblem och en minst sagt tveksam moral. Då Luke träffar en flicka (Olivia Thirlby) som han är oförmögen att uttrycka sitt intresse för blir psykiatrikern en mentor i jakten på kärlek. Eller snarare sex. Något som dock kompliceras av att flickan i fråga också är styvdotter till Dr Squires.

Jonathan Levine, som långfilmsdebuterade med hajpade och dvd-aktuella lågbudgetrysaren ”All the boys love Mandy Lane”, har både skrivit manus och regisserat. Han har velat göra en film om ungdomens frigörelse mot bakgrund av hiphoppens viktigaste år, men det närmaste han kommit är en film som känns som en avlägsen vit släkting till Spike Lees ”Do the right thing”. Väldigt avlägsen och väldigt mycket blekare.

Välspelad måhända, i synnerhet av Ben Kingsley som hippiefarbror som bara vill leva ut sin ungdom igen (före detta barnstjärnan Mary Kate Olsen dyker också upp i en udda roll som flummig partytjej), men rätt dyster och – i slutändan – banal. Levine vill skildra hur man bryter sig ur ungdomens håglöshet, men förmår inte själv bryta sig ut ur en rätt standardiserad lärjunge-mentor-historia som aldrig riktigt berör. ”The wackness” hade behövt precis det titeln antyder. Lite mer galenskap och knäpphet.