Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The wrestler

The wrestler
Regi: Darren Aronofsky
Med: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood med flera
Filmstaden, Gävle

I hur många filmer har inte boxningsringen varit platsen för en sista desperat kamp där den uträknade tar revansch.
Men ”The wrestler” handlar om fribrottning. Som är på låtsas. En uppvisning i läckra slagsmål. Ändå är det en livsavgörande match som Randy ”The Ram” går upp i. 

Han var stor på 80-talet. Nu bor han i en husvagnspark och uppträder för småpengar.
Ärrade skådespelaren Mickey Rourke – före detta Hollywoodstjärna, före detta professionell boxare, känd för att ha levt hårt och sumpat sin karriär – spelar The Ram med blonderad hårman, grova muskler och hård solariebränna.


Och vi vet inte var Rourke slutar och The Ram tar vid. Vi vill inte veta. För det som illustreras är just den roll som alla tilldelas i livets föreställning. Hur man väljer att hantera den. Det går inte att låta bli att tänka på människan Mickey Rourke.
Utan Rourke, ingen Guldlejonbelönad, Oscarsnominerad, ”The wrestler”. Han är fenomenal.


Men handlingen då? Den är, öh, biblisk. Jösses.
”The wrestler” illustrerar ställföreträdande lidande och livet framstår som lika ödesbestämt uppgjort som en wrestlingmatch.


Att ta sig ur skiten är hopplöst; The Rams nattklubbsstrippande väninna agerar exempel.
The Ram själv utmålas tydligt som en kristusfigur (han har Jesus tatuerad på ryggen och ganska lika frisyr) som lider för oss andra. Utan att klaga. Efter en rejäl wrestlingomgång plockar medhjälparna vassa törnen ur hans blödande kropp.


The Ram är också överraskande mild och godhjärtad, trots sitt våldsamma yrke. Fast vid ett tillfälle går han faktiskt löst på månglarna i templet (en supermarket).
Hela nya testamentetköret känns lite smått obehagligt. Mickey Rourke gör en mäktig rolltolkning. Men vad ska vi med en martyr till? Det är ju läskigt.