Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

They are jolly good fellows – in Gävle

/
  • GÄVLE OCH SANDVIKEN. Keith Crock, Paul Bright, Leanne McCullock och Jane Roos kommer från England och bor i Gävle, medan Shames Kaukas kommer från Nya Zeeland och bor i Sandviken.

Stämningen är hög, ölen skummar, samtalen flödar, Sir-artigheten ler och chipsen är gyllene.

Första fredagen i månaden går English speaking society kollektivt på puben. För att slänga käft, diskutera, rapportera, dra engelska skämt, och för att för några timmar känna sig extra hemma.

Annons

Men för många av societetens medlemmar har Gävle, Bergby och Sandviken, över tid blivit ”hemma”.

Än umgås friendsen stående i puben, än i loungen, där Anna, Lena, Beckie och Kevin, som är societetens kassör, låter sig intervjuas.

– Varsågod Sir, säger servitören och serverar Kevin Parker en hamburgertallrik med chips.

Det var en annons i den engelska pressen som lockade Beckie Lane från England – musiklärare på Engelska skolan – till Gävle för sex år sen.

Sen dess har hon fått en ny hemstad, en dotter som nu är fyra år, och en ny vän i Lena Wallsgrave från England, – som också är lärare på Engelska skolan.

Beckie kommer att stanna i Sverige, åtminstone tills dottern fyller 18.

– Hon får bestämma om vi ska flytta tillbaka eller inte, menar Beckie.

Lena är konstlärare och bor tillsammans med sin Tomas Cowley i Bergby, där Tom, som Lena kallar honom, har en bilverkstad.

Precis som Lena säger ”Bergby” och ”Tom” kommer jag ihåg att min revisor tipsade om Tom och Lena häromdan. ”De är mycket speciella, du måste skriva om dem!”

Liksom Beckie vill Lena och Tom, som kom till Sverige för två och ett halvt år sedan, stanna i Sverige; eller rättare sagt ska stanna här. Gärna i Bergby.

– Tom var i Sverige för tio, 15 år sen, för att köpa maskiner, och fell in love, berättar Lena. I Bergby finns space, skönhet, trygghet för familjer och social support så att barn kan vara barn och över tid utvecklas till de personligheter de är.

Och så finns deras röda hus med vita ”corners” och flaggstång där, och så förstås Toms ”car service”.

Men att dricka te i en båt i Hamrångefjärden när det regnar är en så länge en dröm, liksom att utöka familjen.

För Anna Kaukas i Sandviken och hennes man Shames från Nya Zeeland, kom drömmen och barnet snabbare.

– Nu är Emily 19 år och bor i Nya Zeeland, berättar Anna, som 1987 åkte som turist till Nya Zeeland med en kusin. Redan första kvällen träffade hon Shames och sedan dess har de gift sig, bosatt sig i Sandviken, fått Emily och 16-årige Erik.

Och här och där mellan klunkarna, skratten, frågorna och svaren berättar engelsmannen Kevin, som har hustru Christina och en antikvitetsaffär i Gävle, och två barn i Stockholm, om societetens program.

– I maj ska vi ha barbecue i Högbo och senare under året en dinner dance. Dansen blir en big event, with dinner jackets and frocks!

Mer läsning

Annons