Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

This is Gävle

Annons

Jag vill se den omtalade Guldpalmenvinnaren ”The tree of life” men hamnar på ”X-men: First class”. This is Gävle, staden där det finns femton tidskrifter om tatuering att köpa men bara en om film. This is Gävle, där vi har tre sommarmånader befriade från allt annat än action samt 3D-animerade barnfilmer. This is Gävle där majoriteten av befolkningen har mastersexamen i krogkunskap, och som erbjuder fler frisersalonger än intressanta dvd-titlar att hyra.

Listan här intill, över sommarens biobegivenheter, är alltså inte helt sanningsenlig för vår del. Särskilt inte när det gäller festivalsnackisarna. Publiken får det den förtjänar. This is Gävle, där storleken på snacksmeny anses viktigare än filmvalet.

Ibland undrar man om vårt ståtliga biopalats som sträcker sig över ett helt kvarter mitt i stan egentligen behöver bästa platsen vid torget längre? Med tanke på hur marginaliserad biofilmen är. Filmstaden är relativt sett ny, men en byggnad som från en annan tid. Den mörka fasaden talar ett maktspråk som inte hörs i dag.

Men this is Gävle, alldeles för nära Stockholm för att man egentligen kan klaga. Det är ju bara att sätta sig på tåget om man vill se ”The tree of life”.

”The tree of life” sägs handla om livets uppkomst, världens skapelse.

Men jag hamnar alltså på ”X-men”. Som handlar om världens annalkande undergång.

En övervintrad nazist (Kevin Bacon) hotar starta kärnvapenkrig. Filmens unga mutanter upptäcker nyttan av sina superkrafter och bekämpar honom i sin första strid. Världen räddas. Det goda vinner över det onda.

Undrar om jag inte sett något liknande förut. Rentav ganska många katastrofer som stoppats av actionhjältar i sista stund. Den typen av film är självskriven på Filmstadens bioprogram.

This is Gävle, staden där världen jämförelsevis räddas oftast. Åtminstone något att skryta med.

Nu är ”X-men: First class” alls ingen dålig film, faktiskt den bästa hittills i serien. Trots att det är en prequel, eller kanske just därför. Fokus ligger mindre på fyrverkeri och mer på hur vilsna unga människor utvecklas och lär sig hantera sina fantastiska förmågor.

Gemenskapen på Harry Potters Hogwarths har verkligen satt spår. X-men är ytterligare ett gäng ungdomar som sätts i specialskola därför att de är annorlunda begåvade än andra. De blir kompisar. De motarbetas av ett motsvarande kraftfullt fiendegäng. De har varsin professor som lärare, och den sataniska magistern i Kevin Bacons gestalt uppträder inte bara i olika skepnader utan dessutom i en alldeles särskild trollkarlshatt.

Skådespelaren James McAvoy (hjärtegod professor) kan förresten trolla mig till att gilla vad som helst.

This is Gävle, staden där man lär sig att uppskatta det lilla, också de små glädjeämnen i biorepertoaren.

Bäst just nu:

l 20 obetalbara sekunder Hugh Jackman/Wolverine i ”Xmen first class”.

Sämre just nu:

l Återanvändning av filmtitlar. Den ”Priest” som finns redan räcker bra.

Mer läsning

Annons