Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Östros: Redo att ta över finanserna

Om dagens väljaropinion står sig fram till valet 2010 blir Thomas Östros finansminister. Ambitionen är självfallet att vinna valet, men vägen dit är lång.

Annons

Efter den turbulens som uppstod när Thomas Östros utsågs till socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman, och Pär Nuder fick silkessnöret, har han blivit varm i kläderna. Rollen i opposition är tacksam. Ständiga skattesänkningar, som alliansregeringen förespråkar, är inte den rätta medicinen för svensk ekonomi.

 

Blev du överraskad när du utsågs till socialdemokraternas ekonomiske talesman?

 

– Nej, egentligen inte. Jag var föreslagen redan innan jag utsågs. Det är en stimulerande uppgift. Som minister har jag tidigare jobbat med bland annat skattefrågor, så finanserna kändes rätt.

Thomas Östros har en bred politisk bakgrund. Från SSU till regeringstaburetter. Han upplever att det starka övertag som oppositionen har i opinionen gör att media ser oppositionen som en stark skuggregering.

– Därför är det mycket inspirerande att arbeta med de ekonomiska frågorna. Samtidigt som de allmänpolitiska frågorna, de breda perpsektiven, alltid varit viktiga för mig, säger Thomas Östros.

 

Om du skulle gradera de ekonomiska problem som Sverige står inför i närtid. Hur skulle den se ut?

 

– Det första jag tänker på är den låga tillväxten. Det andra inflationen. Människor upptäcker att de börjar få det sämre. Vi ser att utanförskapet ökar. Allt fler människor slås ut från arbetsmarknaden. Samtidigt upplever vi ett sviktande förtroende för det gemensamma. Sjukförsäkringen fungerar inte till fullo som skyddsnät, a-kassan har blivit sämre.

 

Beror inflationsökningen bara på det som sker i vår omvärld?

 

– Självfallet spelar omvärlden en stor roll. Samtidigt upplever jag det som att regeringen nonchalerat problemet. Tidigt varnade Riksbanken för skattesänkningar i en brinnande högkonjunktur, men regeringen lyssnade inte.

Samtidigt menar Thomas Östros att det är svårt att regera i en högkonjunktur. Det är lätt att uppleva sig som osårbar. Risken med detta är att man står utan en radikal politik när konjunkturen vänder nedåt. Thomas menar att det krävs större aktivitet från regeringen än vi hittills sett.

 

Tror du att det finns en risk att facken kommer att kräva kompensation när de nu upplever att de reallönehöjningar man räknat med förvandlas till luft?

 

– Både fack och arbetsgivare befinner sig under ett hårt tryck. Risken för reallönesänkningar är uppenbara. Facken kan sättas under tryck av medlemmarna. Min förhoppning är att prisökningarna minskar och att inflationen inte rusar iväg. Alliansregeringens vägval är fortsatta skattesänkningar. Något som opinionsmässigt inte tycks vara särdeles populärt.

Tillväxten har snabbstoppat under tredje kvartalet. I vårbudgeten trodde Anders Borg på en tillväxt med 2,1 procent. Nu är den noll.

 

Missbedömde man kraften

 

i den kommande lågkonjunkturen?

 

– Jag upplever det som att Anders Borg gjorde grova felbedömningar. I samband med vårbudgeten lade vi en motion om att vi borde komma igång med investeringar inom bland annat infrastruktur. Alliansen lyssnade inte. I dag ser vi att vi hade rätt. Nu kommer kommuner och landsting kommer att drabbas. Det kommer besparingar i välfärden från sjukvård till skolan.

 

Samtidigt ökar arbetslösheten?

 

– Vi har haft en mycket stark högkonjunktur men ändå är risken stor att allt fler hamnar i utanförskap. I vinter kommer vi att känna av en ökad arbetslöshet.

Thomas Östros menar att finansminister Anders Borg är en modelltrogen nyliberal. Nu står han inför en ny verklighet, där kartan inte överensstämmer med terrängen, men han bryr sig inte om terrängen. Borg sitter fast i sitt modelltänkande, menar Thomas Östros.

– I grunden handlar det om att alliansregeringen vill försvaga facket.

Något som delvis skett genom att 500 000 medlemmar lämnat a-kassan.

Regeringen vill att facket ska tappa medlemmar och därmed kraft. En regering som arbetar för att slå sönder ett väl fungerande samspel på den svenska arbetsmarknaden är ansvarslös.

 

Hur tycker du trojkan Reinfeldt-Borg-Littorin sköter ekonomin och jobben?

 

– De har betett sig ansvarslöst. De drar undan mattan för många människor, vilket är upprörande. Man kränker människor.

Luftslott. Utbildningsminister Jan Björklunds skolpolitik blir allt ihåligare. Ett luftslott helt enkelt. I en enkät som radions P1 gjort bland 123 professorer i pedagogik och utbildningsvetenskap säger drygt 70 procent att tidiga betyg och stegvisa betyg inte ökar kunskapsnivån. I alla fall finns inga belägg om detta i forskningen. Men Björklund vet förstås bäst.

Långresare. Riksdagens utskott gör gärna studieresor. På senare år har de visat sig ofta hamna i Australien eller Nya Zeeland. En flygresa på 4 000 mil. Tonvis med koldioxid släpps under en sådan resa ut per person. Varför inte i stället kolla på webben vad Australien gör med sitt socialförsäkringssystem? Eller res till Storbritannien.

Mer läsning

Annons