Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för socialism?

/
  • Mona Sahlin stänger ute Lars Ohly, men släpper in Peter Eriksson. Hur högt skall ett budgettak vara för att ge plats åt alla tre?

En vecka när Europas regeringar, företrädesvis borgerliga, socialiserar stora delar av bankväsendet, USA:s hela lånemarknad nationaliseras och sätts under uppsikt av presidentens och hans stab, Island hålls flytande enbart med ryska oljemiljarder, marknadens aktörer begär hjälp med att formulera nya, hårdare regler mot sina egna och hela världens finansiella strukturer skrivs om i grunden; då är stunden inne för några stunder av reflektioner över kapitalismen, som vi känner den.

Annons

När marknadsekonomin fört kapitalets tjänare mot näranog utplåning, de fria kapitalmarknaderna faller samman och tusentals miljarder (dollar) skyfflas rakt ner i svarta hål, börserna dyker och stiger och personliga förmögenheter förvandlas till grus över en natt går tankarna till den flitige arbetaren och den prydlige tjänstemannen som riskerar att förlora både jobb och pensionssparande.

Politikens högre halva, städigt hänvisande till marknadens läkande och livgivande krafter, stiger därefter fram som reglerare, nationaliserare, socialiserare.

Kanske är det nu möjligt att föra in ett blygsamt mått av socialism i debatten?

Mats Odell, en av de mer oreflekterade aktörerna på den marknad han tjänar, försäkrar att han insett allvaret. Löften skrivs därför, med stort allvar, ut som redan innan de uttalats faller mot marken; skattebetalarna skall gå fria. Inget tillägg om bankkundernas friskrivning.

Alla som sett sina besparingar förvandlas till intet inser vad som väntar: Bankernas lån betalas med högre kundavgifter.

När krisen och debatten förs ner till svensk vardagsnivå handlar det mesta om budgettaket. Det påstås ha skyddat oss mot krisen. Därför samling under taknocken.

För inte så länge sedan ville de gröna skriva om stora delar av arbetsrätten. Privatskolorna, som sänker hela den kommunala skolan, har sina varmaste vänner i de grönas led. Ett parti mest för en ekologiskt svärmande småborgerlighet.

Att budgettaket kan ha varierande höjd ägnas blott förströdda tankar. Ohly försäkrar dessutom att han och hans parti kan ställas under ett tak som sträcker ut sig över rättvisa, omsorg och vård. Ett närmande till Sahlin, som inte accepterar högerregeringens tak, det är för lågt.

Nästa år skiljer det 36 miljarder mellan henne och Reinfeldt. År 2011 42 miljarder.

Mer läsning

Annons