Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden är mogen för Royal riot

De bildades för fyra år sedan och har sedan dess hållt en rätt låg profil. Repat, spelat in demos och vuxit som låtskrivare. Nu börjar de låta höra om sig. Kanske är tiden snart mogen för Royal Riot.

Annons

Det började på Sweden Rock Festival 2004. Vädret var fint, stämningen god och kvällen sen. Några unga sandvikare från det nyligen nedlagda punkbandet U.C.D. träffade på Jani Lehtinen (från bland annat The Scrags och Dedam) och bestämde att de skulle börja spela kickass rock’n’roll ihop.

Det ovanliga var att de faktiskt fullföljde idén när de väl kom hem från festivalen. De började repa nästan på en gång. Första demon kom samma höst. Den senaste kom i våras. Och Royal Riot konstaterar nästan förvånat att många verkade gilla den. Att folk kom fram och sade att de tyckte den var bra.

– Till och med mamma gillade den, säger gitarristen Thomas Forsberg.

– Om det nu är ett bra betyg, säger basisten Jacob Svennberg med tvekan.

Men Royal Riot upptäckte att det inte bara var deras närmaste som uppskattade vad de gjorde. Radiostationen Bandit Rock headhuntade bandet och ville ha med dem i den nationella rocktävlingen Bandit Unsigned. Royal Riot började pluggas i Bandit Rock och i oktober spelade de i regionsfinalen i Umeå, där de åkte ut. Det var publiken i Umeå som röstade fram sina favoriter och Royal Riot hade minst kompisar på plats.

– Det var inte så många sandvikare som ville åka 50 mil norrut för att rösta fram oss, konstaterar gitarristen Andreas Nirs med ett skratt.

Men Royal Riot har ändå börjat låta höra om sig och hitten Heat of Yesterday har öppnat en hel del dörrar. Nu skriver de låtar till en fullängdare och siktar på att komma ut och spela så mycket som möjligt under 2009. Flörta in sig hos ett bokningsbolag och så småningom ett skivbolag.

I morgon spelar de live på CC-puben i Gävle och nästa vecka på Depå i Hofors. Kanske är det början på ett segertåg.