Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden har sprungit från Bond

Chefen M förväntas pensionera sig och Bond är i princip begravd. Det börjar inte bra.

Det händer också en biljakt inledningsvis, där marknadsstånden och melonerna ryker. Det är inte sant, så konventionellt. Nya Bond-filmen har problem från start.

007 återuppstår visserligen. Men det är Jason Bourne-style, på en fjärran strand. Saker vi sett förr. Och med skäggstubben känns Daniel Craig mer än någonsin som en herrparfym.

Nej det börjar inte bra. Svensken Ola Rapace medverkar i ordlösa strider man mot man. I turkiskt vägdamm. I estetisk silhuett mot ljusskyltar i Shanghais storstadsnatt. Ja ja.

Underhållningsvärdet i Bondfilmer genom åren är ju till stor del ytans elegans och Bonds ironiska överlägsenhet. Kvinnor och skurkar fungerar som dekor. Den varieras. Allt är på många sätt sig likt, troligen alltför likt.

Men världen därute har förändrats. Motståndarna är inte längre främmande makt utan ensamma terrorister – och tydligen företrädesvis i gestalt av rasande skickliga hackers. Bonds sätt att jobba med skjutvapen anses hur som helst förskräckligt daterat.

Jomenvisst, tiden har i princip sprungit från hela spionorganisationen. M (älskliga Judi Dench) ifrågasätts av politikerna i ett rättegångsliknande förhör, bara det. Hur modernt är det att enskilda individer ska tvingas offra sig för allmänhetens bästa? Det är också en fråga som kommer upp.

Motsättningen mellan gammalt och nytt utgör poängen i ”Skyfall” och den träffar ju någonstans absolut rätt. Samhällsfunktioner har förändrats i rasande fart, hela branscher och ekonomier faller. Bond tröstar därvidlag i någon mån, för ingen inbillar sig väl att den gamla stofilen låter sig besegras. Och publiken får två och en halv timmes flykt från verkligheten, hurra. Men bondfångeri är det och har alltid varit. Bara finare bioförpackat än vanliga fejkfiléer.

”Skyfall” tråkar bitvis ut mig. Man saknar trots allt alla smarta manicker som agenten brukar utrustas med. Här påpekas alltså att de är, usch, 1900-tal (trots att ”Mission impossible”-filmerna så skickligt förvaltat arvet). Spanjoren Javier Bardem gör filmens gränslösa skurk. Det är han som på egen hand får upp betyget till godkänt.

Bodil Juggas