Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden springer ifrån Filip och Fredrik

Annons

1996.

Året då Göran blev statsminister, en annan Göran blev förste svensk att klättra upp på Mount Everest utan syrgas och vapenvila slöts i Tjetjenien.

Själv hade jag ett skitår på högstadiet, drack mäsk på Bollnäspunken och var ungefär lika osäker på min identitet som fåret Dolly som klonades samma år bör ha varit.

Vill vi minnas?

Jag passar på den frågan, men konstaterar att det är precis vad jag ikväll kommer att göra när 1996 väcks till liv i Nittileaks på femman.

Under tio avsnitt avhandlar Nittileaks 90-talet år för år. Årskrönikorna bär givetvis programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingssons typiska signum. Det är djupdykningar i allt som i dag ter sig töntigt och omodernt. Enkla garv och fniss åt fula frisyrer och dåliga idéer. Allt utgår från de Stockholmscentrerade semikändisar som fick fria händer att härja fritt på ZTV och i dokusåpor under årtiondet.

Filip och Fredrik är som bäst när de låter de stora händelserna vara och letar upp de ögonblick som ofta säger betydligt mer om sin tid. Det kan vara klipp från en stressad nyhetsuppläsare som sänder åt TV3 från London 1990 eller att rumänen som missade straffen på Tomas Ravelli under fotbolls-VM 1994 får en chans att rätta till sin miss.

När ”Skandalernas år” avhandlas under kvällens avsnitt är Felix Herngren och Dominika Peczynski där för att prata om Richard Geres nakenbad i Båstad och Rederiets första bögkyss i TV.

Nittileaks är kul och tacksam igenkänning. Programmet har vuxit ju längre in i 90-talet det gått och programledarna blir mer bekväma med de åren som de själva minns bäst.

Killinggänget var svensk tv:s kungar under 90-talet. Filip och Fredrik tog över tronen under 2000-talets första årtionde. När Henrik Schyffert förra veckan var med som gäst för att prata om 1995 kändes det rätt skönt att numera slippa den många gånger ganska tröttsamma ironiska humorn som han, Kristian Luuk, Fredrik Lindström med flera då ständigt upprepade.

Faktum är att tiden börjar springa ifrån även Filip och Fredrik. Nittileaks innehåll fungerar bra, men konceptet har vi sett för många gånger förr. Vid flera tillfällen känns inslagen och gästerna tröttsamt förutsägbara.

När åren 2000–2010 ska summeras hoppas jag innerligt att någon helt ny leder tv-programmet. Filip och Fredrik får gärna vara med – men som inbjudna gäster räcker gott.

Ända sedan världens bästa western-serie Deadwood (förlåt Macahans) abrupt avslutades för några år sedan har jag väntat på en fortsättning. Det kan jag antagligen sluta drömma om, även om det har pratats om ett par tv-filmer för att avsluta lösa trådar.

Kan AMC:s nya western Hell on wheels stilla min hunger? Det återstår att se. Serien har premiär i USA senare i år. Jag antar att det finns fler cocksuckers där ute som längtar efter en ny Deadwood?

Jacob Hilding

Bra just nu:

Filip och Fredrik var i Gävle och Storvik i helgen för att spela in en ny tv-serie. Jag väljer att hoppas på något nytt och fräscht.

Sämre just nu:

Så ska det låta (SVT). Snälla, lägg ned skiten. Nu.

Mer läsning

Annons