Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare ambulanschef kritiserar besparingar – överklagar till förvaltningsrätten

Tidigare verksamhetschefen för ambulansen och akuten i Gävleborg ser rött i kontroverserna kring ambulanskrisen. Nu överklagar han Region Gäveborgs bemanningsbeslut till förvaltningsrätten.

Den otillräckliga bemanningen inom ambulanssjukvården i Gävleborg ger konsekvenser. Under sommaren kommer fyra dagambulanser att tas ur drift. Samtidigt kan upp till tre ambulanser dras in under nattetid.

Läs också: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

Lösningen har sågats av både Vårdförbundet och av politiker.

Nu sållar sig även den tidigare ambulanschefen Peter Bergh till skaran.

I sociala medier har han uttryckt sig starkt kritisk till Region Gävleborgs beslut om att ha lägre bemanning på ambulansstationerna i sommar.

"En uppvisning i total avsaknad av konsekvensanalytisk förmåga", skriver han på sin privata facebooksida bland annat.

I en intervju med Svt Gävleborg säger Peter Bergh, som var ambulanschef fram till 2009, bland annat så här:

– Vi vet att det med jämna mellanrum är brist på ambulanser redan idag. Man är dimensionerad för vardagsolyckor kanske lite till, tar man bort ett antal fordon så klarar man att göra mindre. Det är uppenbart.

Peter Bergh, som just nu är ordförande för Brandmännens riksförbund, har i egenskap av invånare i regionen lämnat in en överklagan kring beslutet som han anser inte är lagligt.

Läs mer: Färre ambulanser i drift – så reagerar kommunalrådet på krisen: "Signal om minskad trygghet"

På sin facebooksida skriver Peter Bergh:

"Beslutet är omfattande och principiellt och därför måste det fattas av regionfullmäktige och inte av en handfull tjänstemän varav den yttersta ledningen är nyanställda och tillförordnad. Jag ber rätten att inhibera beslutet och tillse att det tas i laga ordning och ställs mot en risk och sårbarhets samt konsekvensanalys för transparens innan nytt beslut"

Enligt Svt Gävleborg har Förvaltningsrätten i Falun begärt in underlag kring beslutet för att se om det är ett ärende rätten kan pröva.

Läs även: Så många ambulanser står still i sommar – ersätts med helikopter, läkare och taxi