Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tierp i botten när det gäller gymnaisebetyg

Tierps kommun är en av de sämsta i Sverige när det gäller gymnasie
elevernas avgångs
betyg.


Högbergsskolans biträdande rektor Anders Eklund ser en förklaring i skolans höga andel av yrkesinriktade program.

Annons

– Vi har en stor andel yrkesprogram och där riktar många in sig på att klara godkänt för att sedan gå ut och börja jobba. I allmänhet är det så att eleverna på yrkeslinjerna inte har som ambition att studera vidare, säger Anders Eklund.

Skolverket har tagit fram statistiken som visar hur avgångsbetygen för landets gymnasieelever såg ut 2008. Av landets 290 kommuner är Tierp åttonde sämst i statistiken. På Högbergsskolan ligger det genomsnittliga betygspoängen på 12,6, att jämföra med rikssnittet på 14,0.

– Man får titta på det här från flera håll. Vår största ambition är att eleverna ska komma ut med ett slutbetyg, inte att betygen ska vara så höga som möjligt. Den traditionen har vi bara på natur och samhällsprogrammet och där ser betygen också väldigt bra ut, säger Eklund och syftar på att Naturvetenskapsprogrammet genomsnittliga betygspoäng ligger på 15,8.

Betygen på Högbergsskolan släpar efter övriga landet. Desto bättre ser det ut när det gäller behörigheten till studier på högskola och universitet. Fyra av fem elever når behörighet och även om det är en siffra som Anders Eklund önskar vore högre ligger Tierp en bra bit över rikssnittet. Och till vårterminen är målet högre satt, då hoppas Högbergsskolan att nio av tio når behörighet.

– Vi strävar hela tiden efter att förbättra vår verksamhet för elevernas skull. Just nu gör en fristående konsult en undersökning av hur vi ska utveckla oss och lägger fram resultatet i februari, säger Eklund och tillägger:

– Men den största anledningen till det låga betygssnittet är vår höga andel av yrkesprogram.